Официално бе представен проекта postmarketOS, в рамките на който е създадена и се развива специализирана Linux дистрибуция, подходяща за всякакви устройства със сензорни екрани, произведени преди 10 години.

Проектът се базира на съвсем леката дистрибуция Alpine Linux, използваща системната библиотека Musl и програмния комплект BusyBox. Дистрибуцията Alpine Linux е характерна с използването по подразбиране на PaX и grsec в Linux ядрото, с което се осигурява висока информационна безопасност. И още, всички програмни пакети в тази дистрибуция се компилират със защита на стека от препълване.

Инсталирането на postmarketOS става с помощта на пакета pmbootstrap, създаден и развиван в рамките на този проект. pmbootstrap предоставя възможност за създаване на фърмуер и неговото тестване в chroot среда. Засега проектът е в начална фаза на развитие и не предоставя готови инсталационни образи, но дава възможност за тяхното самостоятелно компилиране. Засега е осигурена поддръжката за Google Nexus 4 и Samsung Galaxy SII. Интересно е, че postmarketOS не се ограничава само с Android устройствата и е предвидена адаптация на дистрибуцията за стари iPhone.

Поддръжката на хардуера засега е доста ограничена – в Nexus 4 няма цветове, не може да се звъни, но може да се използва Wi-Fi. Включването към мобилните мрежи ще стане с помощта на отворените драйвери от проекта Replicant. Има възможност за връзка с устройствата чрез SSH, работят USB портовете. Файловата система е криптирана.

В postmarketOS ще има възможност за използване на различни графични среди по аналогия със стандартните Linux дистрибуции, в които може да се избере GNOME, KDE, Xfce и други десктоп среди. Сега се разработва Plasma Mobile и Ubports средата, с която се продължава работата върху Ubuntu Touch. Предвидено е създаването на лек собствен интерфейс, базиран на libweston.

X11 приложенията се стартират с помощта на XWayland, а в бъдеще се предвижда създаването на виртуален слой за Android приложенията.

Основната причина за създаването на дистрибуцията postmarketOS е желанието за разчупване на създалата се към днешен ден ситуация на твърде ограниченото време за поддръжка на смартфоните. Жизненият цикъл на съвременните мобилни телефони е силно ограничен с цел непрекъснатото закупуване на нови смартфони.

Целта на проекта postmarketOS е даване на възможност за използване на GNU/Linux дистрибуции в смартфоните. Самата среда на postmarketOS е унифицирана и всички специфични за всяко отделно устройство особености са изнесени в отделен пакет, а всички останали програмни пакети са идентични за различните смартфони.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари