През февруари Samsung ще представи нов мобилен чип

0
47

Производителите продължават да произвеждат все по-мощни и по-мощни мобилни устройства, които все по-лесно се справят с изпълнението на няколко задачи или работата на приложения едновременно. Вече се подготвят мобилни процесори, които ще разполагат с осем ядра. Южнокорейската компания Samsung също обещава да представи своя свръхмощна разработка, и то още през месец февруари идната година.

Флагманският чип ще бъде базиран на технологията big.LITTLE. Така на практика в телефона ще има два процесора с по четири ядра, като единият от тях ще изпълнява по-леки, а другият – задачи, изискващи повече процесорна мощ. Процесорът, който ще изпълнява по-тежките задачи, ще работи на тактова честота 1,8 GHz и е базиран на архитектурата от ново поколение ARM Cortex-A15. Вторият процесор в състава на чипа, който ще отговаря за изпълнението на по-леките задачи, ще бъде базиран на Cortex-A7 и ще има тактова честота 1,2 GHz.

Според експерти, ядрата A7 ще разполагат с капацитет, достатъчен за изпълнението на по-голямата част от съвременните мобилни приложения. Така чипът A15 ще се включва само за тежки задачи като игри или при работа на няколко приложения едновременно, когато нараства и необходимостта от изчислителна мощност.

Samsung възнамерява да покаже новия си процесор на специализираната конференция за разработчици на чипове International Solid-State Circuits Conference, която ще се проведе през февруари в Сан Франциско. Конкурентите на южнокорейския производител Qualcomm, Nvidia и Intel ще представят своите аналогични решения по-късно.

Засега е известно, че Samsung ще произвежда чипа по 28-нанометров технологичен процес, което ще позволи той да бъде не само мощен, но и да има ниска консумация на енергия. Анализатори обаче предполагат, че поради големия размер на чипа е възможно първоначално той да се появи в таблети, и едва след това да бъде използван за вграждане в смартфони.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари