През 2014 година ще видим смартфони с 4 GHz процесори

9
23

Мобилните телефони и „по-умните“ техни събратя се развиват с много бързи темпове. Факт е, че много малко хора са изненадани от присъствието на мобилни апарати с двуядрени процесори, честотите на които са над 1 GHz. Това не е крайният предел, твърдят експерти.

Нека да проследим развитието на микрочиповете за смартфоните и централните процесори за настолните и преносими компютри. С прехода на чиповете към тънкия технологичен процес, за разработчиците се появиха възможности за конструирането на чипове с по-високи тактови честоти с намалена консумация на електроенергия. Да вземем за пример 40-nm процесор Texas Instruments OMAP 4470 с тактова честота от 1.8 GHz, който е един от най-бързите микрочипове за смартфони към днешна дата. С усвояването, следващата година, на 28-nm технологичен процес, производителността на подобните процесори ще се увеличи.

Анализаторите прогнозират, че до 2012 г. ние ще станем свидетели на масова поява на смартфони и таблетни компютри, базирани на 28-нанометрови чипове. Очевидно е, че основен доставчик на 28-нм пластини за производителите на мобилни телефони и не само ще стане чипмейкърът Globalfoundries. Бъдещите процесори за смартфони ще получат работно напрежение от 0,9 V, като напълно е възможно процесорите на Intel да бъдат с работно напрежение само 0,7 V.

В края на 2013 г. или началото на 2014 г. на хоризонта обещават да се появи 20 nm технология за производство на микрочипове за смартфони. Експерти твърдят, че през 2014 г., производителите на чипове ще бъдат в състояние да пускат процесори за мобилни устройства с впечатляващи тактови честоти от порядъка на 4 GHz. На нас ни остава само да изчакаме и да видим колко точни ще се окажат тези прогнози и дали ще бъде оправдана такава производителност в смартфоните и таблетите.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Aquaris
Aquaris

ще видим ами, докато андроид продължава да е такова дърво, не с 4 ами с 64 Ghz и 320 ядра

Анинфид
Анинфид

Aquaris, прав си. Има само една свестна мобилна ОС -iOS. Другите не са добре направени.

djagi
djagi

Кой каквото си има, това си хвали.

DarK_AdioS
DarK_AdioS

Android- the best !

danchobg
danchobg

чудно ми е за какво му е на телефон повече от 2-ядрен 2 ghz
Crysis 3 ?
DIRT4 ?
идеи ?

Progres
Progres

Единствената е ако си заблуден американски тинейджър. Уфф извинявай, не подценявам португалците, ти многократно доказа техния потенциал. 😛

Mitaka158
Mitaka158

Assassin’s creed 3
[PROTOTYPE3]

Melmak ®
Melmak ®

Едната причина е от чиста техномания.

Съществуват и други обаче. Ако има повече регистри и процесорът е по-бърз, ще стане възможно използването на .net и емулация на x86. MS в момента спешно се нуждае от двете, а защо не и нейтив x86_64. Джавите също ще са в голяма полза, разбирай Android.

OptimusS
OptimusS

И един мармот увива шоколада в станиол докато си включва клавиатурата, мишката и плазмата в телефона за да играе поредното NFS на MAX графика 🙂

Вече взеха да се оливат … к’во смятат да правят ? Енергоспестяващи сървъри с дебелина 10мм на които трябва да се хоства нещо от рода на facebook ?