През 2018 година се очаква MediaTek и TSMC да представят 12-ядрен 7 nm чип за смартфони

0
443

MediaTek и TSMC започнаха съвместната работа върху съвършено нови чипове за смартфони, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес. Първата система-върху-чипа от този вид ще бъде мобилен процесор с 12 ядра.

Засега не се съобщават техническите характеристики на първия 7 нанометров дванадесетядрен чип, но се съобщават някои дати и срокове. Производството на първата тестова партида трябва да започне през втората половина на 2017 година. Ако всичко протече по план, масовото производство на 7 нанометровите чипове трябва да стартира в началото на 2018 година.

Да си припомним, че Samsung също възнамерява да започне производството на собствени 7 нанометрови процесори приблизително по същото време. А към 2019 година TSMC възнамерява да стартира тестовото производство на 5 нанометрови процесори.

Към днешен ден TSMC се фокусира върху изпълнението на заложения производствен план за чипове, произвеждани чрез 10 нанометров технологичен процес. Според анализаторите, това отнема около 1/10 от възможностите на Samsung и излизането на чипа Helio X30 може да се забави. Но TSMC и MediaTek отрекоха тези слухове и заявиха, че поточните линии са вече настроени за производството на този чип и той ще излезе на пазара през втората половина на 2017 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за