През 2020 г. общият брой на сензорите в смартфоните ще надхвърли 10 млрд.

0
470

Съвременните смартфони са оборудвани с множество сензори, а в някои флагмански модели дори има повече от 15. Анализаторите от Counterpoint Technology Market Research смятат, че през 2017 година, на пазара ще постъпят повече от 6 милиарда сензора, поместени в смартфоните, а през 2020 г. тази цифра ще надвиши 10 милиарда.

Според експертите, най-често срещаните сензори в смартфоните днес са акселерометъра и сензорът за близост, които се срещат в 100% и 92% от пусканите на пазара апарати.

„Сензорите, като акселерометри, компаси, жироскопи и сензори за осветление са нещо обичайно за смартфоните и дори за моделите с цени под 50 долара. Тези ключови елементи разширяват възможностите на смартфоните, правейки ги по-умни, осигурявайки работата на различните функции, спестявайки разхода на заряда на батерията и много други“ – коментира проучването анализатора на Counterpoint Павел Найя.

Също така, все по-често в смартфоните се срещат биометричните сензори. От Counterpoint смятат, че през 2017 г., степента на проникване на дактилоскопичните сензори в смартфоните ще достигне 51%, а след година ще се увеличи до 71%. Специалистите смятат, че през 2018 г. ще бъдат пуснати над 1 милиард смартфона с датчици за пръстови отпечатъци и почти 400 милиона устройства с поддръжка на технологията за отключване на екрана, чрез разпознаване на лица.

Постепенно се увеличава и въвеждането на сензорите с медицинска насоченост, като например датчиците за измерване на пулса и нивото на насищане на кръвта с кислород (SpO2). Експертите отбелязват, че подобни възможности се срещат най-вече в моделите от премиално ниво на Samsung. Използването на подобни сензори от други марки ще зависи от стратегията на пазара на носимата електроника, смятат от Counterpoint.

Сред търсените видове сензори, анализаторите също са изброили ирис скенерите, 3D-сензорите за разпознаване на лица, жироскопите и NFC сензорите за безконтактни разплащания.

Експертите смятат, че до 2020 г. всеки втори смартфон ще бъде оборудван с NFC чип или жироскоп, а през 2017 г. степента на проникване на тези компоненти в смартфоните се оценява от експертите съответно на 48% и 44%.

Лидери в използването на жироскопа в смартфоните от Counterpoint посочиха Apple, Samsung и Xiaomi, отбелязвайки, че част от тези три производителя ще заеме около 60% от общия обем на доставките на жироскопи през 2017 година. Що се отнася до смартфоните с поддръжка на NFC, то най-голям принос тук ще имат Samsung, Apple и Huawei, делът на пуснатите апарати с тази функция от които ще е 83%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари