Препоръката на Google относно USB-C зареждането може да спаси вашия телефон от експлодиране

0
48
Google дава много наставления на производителите на Android телефони в така наречения „Документ за определяне на съвместимостта“. Той очертава границите, до които компаниите могат да стигнат, докато експериментират с нестандартни функции в своите устройства.

Документът беше актуализиран тази седмица специално заради излизането на Android 7.0 Nougat и в него има много интересни допълнения, особено относно USB-C портовете. Изглежда Google иска всички производители да използват един единствен метод на бързо зареждане – USB Power Delivery (USB-PD), вместо да разчитат на собствени начини.

В документът е написано: „Ние СТРОГО ПРЕПОРЪЧВАМЕ устройствата с USB-C портове да не използват собствени методи при зареждане, тъй като те модифицират волтажа на Vbus извън нормалните нива. Това ще създаде проблеми при използване на зарядни с USB Power Delivery метода на други устройства. И въпреки че това е строга препоръка, в бъдещите версии на Android можем да ЗАДЪЛЖИМ всички тип-С устройства да поддържат само един стандарт на зареждане“.

Бързото зареждане е вече обичайна функция в Android смартфоните и засега много компании използват най-различни патенти. Qualcomm има собствен метод наречен Quick Charge и го вгражда в много устройства. Samsung също използва автентичен начин за бързо зареждане и от доста време се спекулира, че именно това е причинило Galaxy Note 7 да експлодира. Явно затова Google иска да се фокусира само върху един стандарт – USB-PD.

Въпреки че засега това е само препоръка, Google лесно може да реши да отреже компании като Qualcomm със следващи версии на Android, които са несъвместими с телефони, неизползващи USB-PD. Освен това корпорацията иска устройствата да идентифицират включването на 1,5 A и 3,0 А зарядни според зададен стандарт, тъй като някои евтини продукти са способни да изпържат вашия смартфон или лаптоп при включване.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за