Пресметнаха себестойността на iPhone 12 и 12 Pro

8
7985

Аналитиците на японската компания Fomalhaut Techno Solutions пресметнаха колко струва на Apple производството на всеки един екземпляр iPhone 12 и iPhone 12 Pro. Както се очакваше цената на компонентите от които са сглобени тези мобилни устройства са няколко пъти по-ниски от крайната цена, на която се продават новите айфони.

Себестойността на iPhone 12 е $373, като в САЩ този смартфон се продава при цена минимум $799. Най-скъпият компонент на този мобилен телефон е неговият OLED екран който струва $70. Следват процесора A12 Bionic (40 долара), флаш дискът на Samsung ($19,2), оперативната памет SK Hynix (12,8 долара) и оптичните сензори на Sony с цена по 8 долара.

Производствените разходи за iPhone 12 Pro са малко по-големи – $406, а това мобилно устройство се продава в САЩ при крайна цена от $999 и нагоре в зависимост от капацитета на вградената памет. Разликата в разходите за производство на тези два айфона едва $33 (главно заради малко по-скъпия екран, закаленото стъкло, корпуса, акумулаторната батерия и камерите), но разликата в цената на тези две устройства е $200.

Apple получава най-голям доход от модификациите с най големи флаш дискове, понеже вградената памет съвсем незначително влияние на себестойността на устройствата, но дава възможност на корпорацията от Купертино да иска по няколко стотици долара повече от всяко едно от тези мобилни устройства.

Интересно е, че 26,8 процента от компонентите използвани в iPhone 12 и 12 Pro са на южнокорейски компании, 21,9 процента – на американски, следват производителите от Япония Тайван и Китай съответно с 13,6%, 11,1% и 4,6%.

Разбира се, при тези пресмятания не е взета предвид себестойността на разработването на мобилните устройства, логистиката, маркетинга, гаранционното обслужване и някои други аспекти

2.5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари