Приложенията Baidu Search Box и Baidu Maps събират конфиденциална информация

1
293

Експертите на американската компания Palo Alto Networks разкриха, че приложенията Baidu Search Box и Baidu Maps съдържат специален код, който събира информация за потребителите. Същият код бе открит и в Baidu Push SDK, който се използва за показване на уведомленията в реално време и в двете приложения. Кодът дава възможност на програмите да събират информация за модела на смартфона, за неговия MAC адрес, за мобилния оператор, за IMSI (International Mobile Subscriber Identity) номера и някои други.

Според специалистите, част от събраната информация е сравнително безвредна, но някои данни като например IMSI кода, могат да се използват за конкретната идентификация и проследяване на потребителя, дори и ако този потребител си е сменил телефона.

Представител на Baidu отбеляза, че това събиране на данни е предизвикало разследване от страна на Google, но не това е причината за премахването на приложението от магазина Google Play през месец октомври тази година, понеже китайската компания е получила разрешение от потребителите за събирането на подобна информация.

Експертите на Palo Alto Networks откриха и други проблеми с безопасността, върху които в момента работят специалистите на Baidu. Китайската компания заяви пред медиите, че приложението Baidu Maps съвсем скоро ще се върне в онлайн магазина на Google, веднага след като разработчиците оправят новооткритите проблеми.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари