Преди два дни Apple призна за наличието на недокументирана функция в iOS, която понижава тактовата честота на процесора, ако акумулаторната батерия в смартфона е остаряла и/или износена.

Това поведение на операционната система бе разкрито от потребителите на Reddit. Когато информацията се разпространи в интернет, наложи се Apple да дава обяснения. Обяснението бе много правдоподобно.

Apple обясни, че забавя старите смартфони не за планирано остаряване на устройствата, както може да ни се стори. Оказа се, че това се прави, за да се избегне внезапното изключване на айфона при по-хладно време. Използва се алгоритъм, който отчита не само зарядa и напрежението на батерията, но и температурата на околната среда. Колкото е по-студено, толкова повече Apple забавя iPhone. Алгоритъмът за забавянето на процесора е внедрен в операционната система с обновяването iOS 10.2.1, излязло през месец януари 2017 година.

Изглежда че Apple мисли за доброто на потребителите и затова е вмъкнала тази полезна функция. Трябва да поздравим Apple за тази полезна инициатива, показваща загрижеността на компанията за своите потребители. В крайна сметка телефонът най-добре знае с каква скорост трябва да работи. Но кой знае защо, не всички потребители се зарадваха на това. Шест души заведоха съдебно дело срещу Apple.

Собствениците на независими сервизи казаха в интервю за Motherboard, че са забелязали рязко увеличение на потребителите на iPhone, които искат да заменят акумулаторната батерия на своите устройства. Замяната на батерията извън гаранционния срок, в САЩ струва $79. При това батерията се подменя само ако смартфонът премине специален диагностичен тест. В противен случай батерията не се заменя.

Не всеки може да замени батерията на iPhone, понеже тя е здраво залепена за корпуса на устройството и са необходими специални инструменти, за да се отвори телефона и да се измъкне батерията. Не може да се разтопява лепилото, понеже така се нагрява и батерията, а това е много опасно. Има течности, които разграждат фирменото лепило на Apple. Компанията скрива съставките на разтвора, но сервизните работници го разгадаха. Съвсем естествено, независимите сервизи започнаха да предлагат замяната на батерията при цена едва $40 и повечето потребители отиват предимно при тях.

Всъщност, сега възникна ситуация, при която потребителите на Apple отново станаха безсилни заложници на този производител, който прави някакви манипулации с техните смартфони, без съгласието на техните притежатели. Тази секретност от страна на Apple може да стане важен коз в ръцете на активистите, които се борят за приемането на Закона за „Правото на ремонт“. Новата 2018 година може да се окаже решаваща в борбата на тези активисти с мощното лоби на чиновниците, които получават пари от Apple за блокирането на тези законопроекти в рамките на официално разрешената в САЩ процедура за лобиране.

Тази година 12 щата предложиха пакет закони за правото на ремонт, но нито един от предложените закони не бе приет именно заради лобирането. В началото на 2018 година много щати възнамеряват да направят нов опит. Принудителното забавяне работата на смартфоните от страна на Apple бе добре дошло и със сигурност ще подпомогне законът да бъде прокаран в някои щати.

Законопроектите за „правото на ремонт“ предлагат поправки в сегашното законодателство относно продажбите на електронна техника. Новите закони ще опростят ремонта на техниката във външни сервизи, а производителят е задължен да предостави цялата необходима документация за извършването на подобен ремонт в независим сервиз и дори от индивидуални лица. Производителят трябва да осигури и същите програмни инструменти и обновявания на софтуера, които осигурява на своите фирмени сервизи и партньори.

Сегашният скандал с принудителното забавяне на iPhone още веднъж потвърди гледната точка на активистите от организацията Repair.org, които обвиняват Apple в планирано остаряване на техниката: „Ако Apple наистина бе заинтересувана от технологичното време на живот на батерията, то тя би поощрявала нейната замяна“ – каза Гай Гордън-Бърн (Gay Gordon-Byrne), изпълнителен директор на Repair.org. „Apple явно получава сериозни финанси, когато хората решат, че техните смартфони са твърде бавни и отиват в Apple Store да закупят нов телефон„.

Организацията Repair.org обединява интересите на независимите сервизи, които се занимават и с ремонта на техниката на Apple.

Всъщност, Apple никога не е препоръчвала на потребителите да сменят батериите на iPhone след 1,5-2 години използване на устройството, въпреки че това е най-логичното и естествено нещо, което притежателят на притежателя на по-стар айфон би направил. Изглежда, че на корпорацията наистина е много изгодно потребителят да си закупи нов модел, а стария да изхвърли или да подари на някой нов потребител на Apple. Още повече, че цикълът на излизането на новите модели е такъв, че следващият iPhone излиза на пазара точно тогава, когато в предишния модел батерията започва да се износва, а сега дори и процесорът се забавя. Всичко това някак случайно се натрупва и потребителят отива да купи нов айфон.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари