fbpx
-1.1 C
София

Причината защо iPad все още идва без приложение с калкулатор

Най-четени

На Apple не е чужда инерцията, когато става въпрос за промени (радикални или малки) в продуктите ѝ. Ето защо през последните няколко години гамата iPhone и iPad почти не се е променила. Особено iPad е устойчив на това. От излизането на първия iPad минаха десет години. iPhone, Mac и дори Apple Watch имат вградени калкулатори. 

Но нито един модел iPad досега не се доставя с вградено приложение за калкулатор.

За основни аритметични действия можете да въведете задачата в Spotlight – функцията за търсене. Или можете да помолите Siri да реши задачата вместо вас. Но тъй като Apple не предлага официален калкулатор, потребителите на iPad трябва да се възползват от приложения за калкулатори от трети страни. 

Най-често безплатните калкулатори предлагат грубо изживяване, изпълнено с реклами.

Допълнителната площ на екрана на iPad е плюс, ако създавате приложение за калкулатор – можете да добавите по-усъвършенствана функционалност, равна на тази на научен калкулатор. Но може да се наложи да чакате дълго, докато се появи, защото причината за липсващия калкулатор за iPad е в основата на философията на Apple.

Както разказва Cult of Mac, историята започва само няколко седмици преди разработчиците да завършат оригиналния прототип на iPad.

iPadOS е изградена на базата на iOS, но е оптимизирана за голям екран. Тъй като по същество става дума за една и съща операционна система, екипът от дизайнери пренася приложения от iPhone. Приложението за калкулатор също е пренесено на iPad, но е увеличено, за да пасне на по-големия дисплей.

Стив Джобс обърнал внимание на рециклираното приложение за калкулатор едва месец преди планираното пускане на iPad на пазара. Той не харесва дизайна му и дава на Скот Форстал, водещия разработчик на iPad, два избора. 

Или да създаде нов калкулатор за iPad от нулата, или да пропусне приложението.

Но тъй като до крайния срок остават само няколко седмици, това би било твърде малко. В крайна сметка разработчиците решават да оставят приложението за калкулатор изцяло.

Измина повече от десетилетие, откакто Стив Джобс премахна приложението за калкулатор за първото поколение iPad. Дори най-новата версия на iPadOS 16 беше пусната без собствен калкулатор.

На въпроса защо в едно интервю Крейг Федериги, вицепрезидент на софтуерното инженерство на Apple, обясни, че през годините приложението за калкулатор за iPad е останало на заден план в компанията. В момента не се разработва калкулатор за iPad. Но ако някога му бъде даден приоритет, то ще отразява философията на дизайна на Apple, което ще го направи наистина уникално, иновативно решение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини