Проблемите с BlackBerry доведоха до драстичен спад на катастрофите в Дубай

0
36

Ако следите новините в Kaldata редовно няма как все още да не сте разбрали, че през миналата седмица настъпи срив в работата на мобилната система BlackBerry, който продължи няколко дни. През това време основните отдалечени услуги, предлагани от RIM бяха недостъпни и това ядоса много хора. Едва ли обаче някой е подозирал, че въпросните проблеми ще доведат до драстичен спад на автомобилните катастрофи в Обединените арабски емирства.

Според информация, изнесена в Mobiledia, полицейските органи в арабската перла Дубай са докладвали за 20% намаление на инцидентите по пътя, а в столицата Абу Даби е отбелязан рекорден спад от цели 40%. Информацията е интересна и от нея могат да бъдат извадени важни поуки. Уникалното явление илюстрира ролята на смартфоните при пътните катастрофи и показва, че високите технологии в много случаи водят до загуби на човешки живот, защото се използват в нарушение на правилата и законите.

„Хората започват бавно да осъзнават, че използването на телефони по време на шофиране е опасно и те могат да бъдат смъртоносни. Пътищата станаха много по-безопасно място, когато услугите на BlackBerry спряха да работят.”, е заявил бригаден генерал Хюсеин Ал Харети от полицията на Абу Даби.

Писането на мобилни текстови съобщения по време на шофиране официално е забранено от закона в Обединените арабски емирства. Шофьорите обаче рядко обръщат внимание на това ограничение и обикновено пишат есемеси, докато карат със 150 километра в час по магистралите на емирствата, където полицейското присъствие обикновено е много слабо. Проблемът с използването на телефони по време на шофиране засяга не само ОАЕ, но и много други държави по света.

Съединените щати наскоро стартираха процедура, която може да доведе до въвеждането на пълна забрана за използване на мобилни телефони от шофьорите на камиони. Мотивът е, че огромните машини могат да излязат от контрол и да се превърнат в масови убийци само за секунди, ако шофьорът се разсее заради мобилния си телефон. Някои от мобилните оператори в страната обмислят въвеждането на система, която улавя кога собственикът на телефона е на път и пренасочва разговорите.

В развитите държави телефоните отдавна надхвърлиха броя на хората, тъй като потребителите обикновено имат повече от едно мобилно устройство. Това води до по-честото провеждане на разговори и телефоните звънят постоянно – дори когато човек шофира по магистралата с огромна скорост. Смъртоносните ситуации, свързани с разсейване от мобилни телефони постоянно се увеличават и това значи, че трябва да бъдат взети някакви по-решителни мерки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари