Проблем с регистрирането на нови iPhone 7/6s смартфони

0
157

Изглежда Apple също имат да изглаждат някои дребни проблеми при пускането в продажба на новите iPhone 7 смартфони, като например невъзможността потребителите да регистрират новите си телефони и да ги използват. Още по-лошото е, че бъгът се проявява и при iPhone 6s.

Някои потребители се оплакаха, че не могат да свържат новите си телефони с Apple ID акаунтите им, защото iPhone-ите съобщават, че вече са свързани.

 

Един от купувачите с никнейм Balders се постна в социалните мрежи, че е закупил iPhone 7 с 256 GB постоянна памет, но не може да го активира. Телефонът е изправен и дисплеят му изглежда добре. Потребителят обаче не може да го активира, защото айфонът показва, че е използван и свързан с чужд имейл. Balders е върнал смартфона в магазин на Apple и чака да бъде сменен.

След като телефона изобразява чужд Apple ID, потребителите не могат да регистрират своя имейл и следователно не могат и да го използват. Проблемът засяга нови iPhone 7 и 7 Plus, iPhone 6 и 6s Plus, които би трябвало да се включат от новите им собственици за пръв път.

Много потребители са се оплакали на Apple относно проблема със заключването на новите iPhone. Процесът на поправяне се извършва чрез посещение на магазин на компанията, или дистанционно, чрез обаждане на екип по поддръжка на номер 1-800-MY-APPLE. В редки случаи, когато поправения телефон се рестартира или върне към фабричните настройки, проблемът се появява отново. Тогава Apple предлагат цялостна замяна.

Все още не е ясно каква е причината на заключването на смартфоните. Apple не са подали изявление по случая.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари