Програмата за замяна на Galaxy Note 7 може да струва на Samsung $1 милиард

0
216

В края на миналата седмица Samsung официално заяви за своята готовност да подмени всеки от продадените смартфони Galaxy Note7, поради риска от запалване на акумулаторната батерия. Този проблем намали с цели $7 милиарда пазарната капитализация на южнокорейския гигант и ще струва на Samsung допълнителни $1 милиард разходи. Такава е оценката на аналитиците от Bloomberg относно разходите на Samsung по специалната програма за замяната на смартфоните Galaxy Note7. Производителят каза, че този брак е в рамките на „24 смартфона на милион“, но е готов да замени всеки от 2,5 милиона Galaxy Note7 продадени през изтеклите две седмици.

 

Сумата на потенциалните разходи по замяната на смартфоните Galaxy Note7 е около 5% от прогнозната чиста печалба на южнокорейския гигант за 2016 година ($20,6 милиарда) и от финансова гледна точка не изглежда толкова сериозна. Повечето разходи ще понесе отделът Samsung SDI, произвеждащ 70% от акумулаторните батерии на Samsung Electronics. Сега доставките от Samsung SDI са прекратени.

Финансовите разходи може и да не са много големи, но по този начин Galaxy Note7 се лишава от конкурентното преимущество пред новия смартфон Apple iPhone, който трябва да бъде представен след един ден. Тепърва ще се разбере по какъв начин този проблем ще се отрази на бъдещите продажби на Galaxy Note7.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари