fbpx
-4.2 C
София

Продажбите на смартфони през последното тримесечие са спаднали до най-ниското си сезонно ниво от 2014 г. насам

Най-четени

Продажбите на смартфони са намалели с 12% на годишна база до 301 млн. броя през третото тримесечие на 2022 г., но са се увеличили с 2%, което предполага известно възстановяване на търсенето, според Counterpoint Research. Смята се, че Apple и Samsung са двете компании, чиито тримесечни продажби надхвърлиха границата от 300 милиона. Само първата от компаниите успя да покаже положителна динамика на продажбите сред петте пазарни лидери.

Проучването показва, че през третото тримесечие Apple е продала 48,8 милиона смартфона, което не само е повишило продажбите с 2% на годишна база, но и е увеличило пазарния ѝ дял с два процентни пункта до 16%. Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, заяви по време на разговора за тримесечните приходи, че статистическите данни за продажбите на iPhone за тримесечието са надхвърлили очакванията на самата компания. На годишна база Samsung Electronics, която остава фактически лидер на пазара, трябваше да намали продажбите на смартфони с 8% до 64 млн. броя, но постоянно ги увеличаваше с 5%.

На трето място по продажби се нарежда Xiaomi с 40,5 милиона продадени смартфона, но на годишна база продажбите ѝ са намалели с 9 %, главно поради последиците от блокирането на пазара в Китай. OPPO успя да продаде 29,4 млн. смартфона, което е с 23% по-малко от резултатите за същия период на миналата година, а Vivo се понижи със същите 23%, но продаде само 26 млн. смартфона през третото тримесечие. И накрая, всички останали производители са продали не повече от 92,3 млн. смартфона през периода, което е с 15% по-малко спрямо Q3 2021. Като цяло третото тримесечие на тази година е най-лошото тримесечие за пазара на смартфони от всяко трето тримесечие насам от 2014 г. насам.

Макар че общата макроикономическа нестабилност попречи на производителите на смартфони да увеличат продажбите на продукти, официалното оттегляне на Samsung и Apple от руския пазар позволи на Xiaomi, OPPO и Vivo да увеличат значително дела си в нашата страна. От друга страна, глобалната криза намалява най-сериозно обема на продажбите на смартфони в средната и началната ценова категория. Според авторите на прогнозата в края на текущото тримесечие пазарът на смартфони няма да успее да се възстанови до миналогодишното ниво, да не говорим за вероятността да надхвърли нивото от 400 милиона продадени устройства, което се наблюдаваше в края на 2019 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини