Публикувани са секретни документи за работа с устройството Stingray за следене и подслушване на смартфони

0
98

Производителят на IMSI-кетчъра Harris Corporation полага максимални усилия за да скрие каквито и да е подробности за това устройство, но част от документацията се появи в Глобалната мрежа.

 

Устройството Stingray за подслушване и следене на мобилни устройства по уникалния IMSI номер е изключително популярно сред специалните служби и успешно се използва от около 15 години. Въпреки специалните мерки за сигурност от страна на Harris Corporation, издателството The Intercept получи няколко от инструкциите за този апарат с общ обем от около 200 страници.

IMSI кетчърът е устройство, което се маскира като базова станция за мобилна връзка, която прихваща сигналите на смартфоните, възпроизвежда и записва разговорите и информацията, след което транслира сигнала към базовата станция на мобилния оператор.

Получените от The Intercept документи дават съвсем ясна представа за работата на последните модели Stingray и другите подобни устройства. Така например, подробно се описва Stingray II, който може да се маскира като четири базови станции едновременно и да извършва мониторинг на четири мобилни оператора. Stingray II може едновременно да работи в 2G, 3G и 4G мрежите.

Устройствата Stingray могат да проследяват сигнала на конкретния смартфон, да определят неговото местоположение и да прихващат входящите и изходящите съобщения и телефонни обаждания.

 

The Intercept публикува и видео, показващо Stingray в действие. Използва се софтуера Gemini за Windows.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари