fbpx
22 C
София

Първи детайлен преглед на MIUI 12

Най-четени

Персонализираната операционна системи MIUI за смартфоните Xiaomi може на пръв поглед да изглежда като поредната модификация в дизайна на Android, но това е само първото впечатление. Това, което я прави една от най-популярните брандови мобилни операционни системи е непрекъснатата изпълненост с полезни функции, които много често потребителите получават месеци или дори години, преди да бъдат пуснати официално в чистия Android.

Неведнъж сме виждали примери как Xiaomi добавя вълнуващи функции, които често вдъхновяват Google да ги направи част от Android, който използват всички. Няма да бъде пресилено ако кажем, че жестовете за навигация в цял екран на MIUI са една от тези функционалности. Въпреки непрекъснатите подобрения и рутинни допълнения на нови функции в съществуващите версии на MIUI, Xiaomi не спира да търси начини да внесе множество нови функции във всяка следваща актуализация на MIUI. Компанията анонсира най-новата версия, MIUI 12 и тя предлага серия от естетически подобрения и красиви анимации за устройствата от марките Mi и Redmi. Xiaomi също така е добавила и няколко нови функции в сферата на поверителността на личните данни и здравето.

Докато стабилните версии на MIUI 12 няма да бъдат налични до края на месец юни 2020 г., разработчиците от форумите на XDA Developers всъщност вече са успели да инсталират MIUI 12 China Beta ROM на техния тестов Redmi K20 Pro (или Xiaomi Mi 9T Pro, както е известен на европейския пазар). Тази статия съдържа кратък преглед на най-новите и акцентирани елементи и подобрения, които виждаме в новата MIUI 12.

 1. Нови икони, шрифтове и анимации

  Първата поразителна промяна в MIUI 12, която веднага можем да забележим, е новият набор от анимирани икони. Съществуват фини промени в стандартните пакети с икони, които са част от предварително инсталираните теми „Класическа“ и „Без граници“ на MIUI.

  В MIUI 11 анимацията за стартиране на приложение започна и завършва по средата на екрана. Но в MIUI 12 прозорецът се разширява веднага от приложението и се връща обратно в иконата, когато отворите или излезете от приложение. Заедно с анимациите за стартиране и затваряне на приложение, виждаме и лек преход в иконите на системните приложения.

  MIUI 12 предлага по-раздалечен и модерен шрифт, който съвпада добре с новия потребителски интерфейс. Въпреки системата показва „Roboto“ като шрифт по подразбиране, новият и по-кръгъл шрифт е доста очевиден.

  Освен това, въпреки че няма много промени в иконите на лентата на състоянието, иконата на батерията вече е много по-чиста и можете да избирате измежду четири различни начина да се показва оставащия процент на батерията.

 2. Център за управление

  Новият „Център за управление“ замества класическото меню с бързи настройки MIUI 12 предлага нов Control Center, който е очевидно вдъхновен от последните версии на iOS. С тази версия плочките за бързи настройки и сензорът за известия също бяха разделени. Затова сега, когато прекарате пръст надолу, преработеният Център за управление се отваря и той разполага с по-големи, по-кръгли икони, които определено могат да бъдат сравнени с тези, които виждаме при iOS 12.

  Иконите също следват цветова схема, доста подобна на тази на контролния център на iOS. Можете да получите достъп до настройките, като докоснете назъбената икона в горния десен ъгъл или редактирате менюто за бързи настройки с помощта на бутона за редактиране. Подобно на иконите на системното приложение, бутоните за бързи настройки също показват почти незабележими, но приятни за окото анимации при взаимодействие с тях.

  Достъпът до известията може да се извърши чрез прекарване на пръст върху дисплея по горния ляв ъгъл. Известията от едно и също приложение са групирани заедно и могат да бъдат видени всяко по отделно или чрез прекарване надолу върху балона или чрез дълго натискане на групата с известия.

  Можете също така да активирате опцията за отваряне на Центъра за управление или панела за известия, като плъзнете надолу по центъра на дисплея, вместо в горния му край.

  Ако не харесвате новия Център за управление, можете спокойно да деактивирате функцията, като отидете в Настройки на дисплея и след това в лентата на състоянието в раздела Система го изключите. След това ще можете да се върнете към класическото падащо меню, познато от MIUI 11.S

 3. Жестове за навигация

  MIUI 12 най-накрая обхваща навигационните жестове на Android 10 за цял екран, които бяха откроени от тези на iOS 12 с добавянето на един допълнителен жест за връщане назад. Интегрирането на жестовете всъщност е неизбежно за всяка една марка смартфони, тъй като Google налага използването на техните жестове на цял екран като част от процеса на стандартизиране на навигационните контроли в разнообразието от устройства с Android на пазара, което определено е добра за потребителите практика.

  Това разбира не значи, че Google принуждава производителите да се отказват от собствените си версии на навигационни жестове, а от компанията очевидно имат за цел да разполагат с общ набор от жестове на всички устройства с Android. Следователно Xiaomi следва примера. Тъй като компилацията, която от XDA Developers тестват е китайската версия, Google Assistant не е инсталиран на телефона и не можем да потвърдим дали има поддръжка за жестове на преместване на ъгъла, докато не изпробваме глобално изграждане.

 4. Чекмеджета за приложения

  MIUI получи функцията за „чекмеджета за приложения“ още при представянето на стабилната версия на MIUI 11 China build още през ноември миналата година. Чекмеджетата за приложения сега са надградени в MIUI 12 и могат да бъдат ръчно активирани от настройките. Възможностите им са подобни тези на Poco Launcher, системният лаунчър от любопитния Pocophone F1 от 2018 г. по отношение на външния вид и функционирането, но за съжаление липсва възможност за сортиране и групиране на приложения въз основа на цвета на техните икони. Въпреки че понастоящем глобалните компилации не разполагат с чекмеджета за приложения в MIUI 11 и сега очакваме тази функция да бъде достъпна за всички потребители в световен мащаб с пускането на MIUI 12. Това е особено важно, тъй като дългосрочната стратегия на Xiaomi включва засилване на продажбите и присъствието на пазарите в Европа.

 5. Живи тапети

  MIUI 12 представя няколко нови „живи тапети“, вдъхновени от космическа тематика. Сред тях има и два нови пакета тапети, наречени „Супер тапети“, които включват фонове при четири нива на увеличаване. В зависимост от това дали ще изберете живи тапети с мотиви на Земята или Марс като фон, може да видите планетата от много далечно разстояние или от близък план в зависимост от нивото на увеличение, което може да бъде настроено различно за началния и заключения екран.

 6. Плаващи прозорци

  MIUI 12 добавя и една нова функция, която може да подобри значително мулти таскинга. Поддържаните приложения ще могат да бъдат отворени под формата на плаващи малки прозорци, които не заемат много площ на дисплея и могат да бъдат отворени върху други приложения. Потребителите, които някога са изпробвали One UI на Samsung със сигурност се досещат за какво става дума, тъй като от много години насам интерфейсът поддържа такава функционалност, известна като „Pop-up view“, но за сметка на това изпълнението на Xiaomi се усеща много по-гладко и отзивчиво, дори в бета версията.

 7. Подобрен тъмен режим

  MIUI 12 предлага подобрен тъмен режим, който вече може да се прилага избирателно само за определени приложения. С появяването на Android 10 и iOS 12, потребителите се сдобиха и с една нова функционалност, за която доста вероятно са копнели от години – възможността за включване на тъмен режим за цялата система и дори промяна на цветовата схема за приложения, които по принцип не поддържат черни и тъмни цветове за интерфейса си. Сега обаче виждаме доста приятна промяна, която ще ви позволи да настроите тъмния режим само за апликациите, за които пожелаете – възможно е това да бъде направено с активиране на тъмния режим за цялата система и избирателно настройване на определени приложения да работят в стандартна цветова схема, или чрез използване основно на стандартния светъл дизайн и тъмни цветови схеми само за някои приложения, стига те да го поддържат.

 8. Mi Share

  Крос платформата за споделяне на файлове е запазена марка на почти всеки производител на смартфони, който предлага поне по една такава за сигурен и надежден трансфер на файлове между своите модели апарати. С актуализацията на MIUI 12, интерфейсът Mi Share също получава и осезаемо визуално подобрение.

 9. Спомени

  MIUI 12 предлага и две нови удобни функции в Галерията и във файловия мениджър. Първата е „Спомени“, които позволяват създаване на колажи или кратки видеоклипове с използване на съществуващи изображения или видеа. При създаването на колажите, можете да изберете ориентацията, да добавите текст и да редактирате всяко изображение поотделно.

 10. Грижа за здравето

  MIUI 12 получава и нови функции, които да ви помогнат да подобрите вашето психическо и физическо здраве. Започвайки от вече съществуващия вграден броя на направените крачки, вече виждаме допълнение с възможност за автоматично проследяване на различните активности като бягане, колоездене или катерене по стълби. Освен това, на разположение виждаме и нова функция за проследяване на съня, която записва времето и качеството на вашия сън въз основа на движенията и звуците, които правите през нощта, докато смартфонът ви е около вас. За целта се използва микрофона на мобилния ви телефон, с който се записва хъркането или всички други звуци, които може да издавате, докато спите, за да се изследват фазите и качеството на съня. В допълнение, приложението Mi Health вече ще може да следи и колко често тренирате, както и да ви показва напомняния и уведомления, ако пропуснете тренировка.

 11. Поверителността

  В MIUI 12 e поставен голям акцент върху това потребителя да бъде запознат с разрешенията, които дава за всяко едно приложение. Специална подкана с възможност за показване на повече информация за дадените разрешения ще се показва всеки път, когато дадено приложение поиска достъп до камерата, микрофона или местоположението, като предупрежденията ще се показват с голям шрифт и заемат почти една трета от цялата площ на екрана. Освен това, когато стартирате системно приложение за първи път, MIUI 12 ще привлече вашето внимание върху това до каква информация от смартфона ви приложението ще има достъп.

  Освен това е добавена и нова функция, наречена „Flare“, който активира звуково известие и аларма всеки път, когато приложение се опитва да използва камерата, микрофона или местоположението без ваше разрешение. Тази функция поддържа и дневник всеки път, когато всяко едно приложение използва определено разрешение. По този начин, Xiaomi продължава своята мисия по осигуряване на пълна прозрачност на потребителите – рецензентите от XDA Developers казват, че към момента не са срещнали друг производител на смартфони, чийто интерфейс да дава толкова информация и контрол на крайния потребител и наистина да се грижи за неговата неприкосновеност.

 12. XiaoAl

  Вероятно сте срещали Google Assistant? Xiaomi прави нещо подобно с със своя гласов асистент XiaoAl, но той помага не на хора с проблеми със слуха, за което вече съществуват десетки други приложения, а на хора с проблеми с говора. Функцията може да бъде активирана от настройките за достъпност и всеки път, когато правите повикване след това, виждате бутон AI Calling в средата на дисплея. Активирайки функцията, ще можете да въвеждате писмено това, което искате да кажете на отсрещната страна и компютърно генериран глас с изкуствен интелект ще възпроизвежда написаното. Съществуват опции за конфигуриране на гласа, пола на говорителя и други.

MIUI 12: Общи впечатления

Всички изброени впечатления са само след един ден от използване на MIUI 12 затворен бета ROM за китайския пазар. Избрани са само 12-те най-интересни функции, въпреки че има още много нови други такива, за които да говорим. Поради езиковите ограничения и географските фактори, играещи роля в наличността на функциите, не можем да потвърдим коя от тези характеристики ще се превърне в част от глобалните варианти на MIUI 12. Стабилното въвеждане на MIUI 12 трябва да започне в края на юни, но става въпрос само за Китай, а не за глобалната версия на MIUI.

Предвид факта, че е използвана ранна затворена бета версия, анализаторите казват, че системата е доста нестабилна и интерфейсът се срива непрекъснато, а някои функции като плаващите прозорци или Super Wallpaper на моменти отказват да работят. Именно поради това от XDA Developers не препоръчват на никого да инсталира тази версия на собственото си устройство, освен ако не е заклет експериментатор или иска първи да се докосне до най-новото от софтуерния свят. Ако все пак имате желание да изтеглите и да прегледате първата достъпна версия на MIUI 12 лично, можете да изтеглите тези затворени за достъп бета версии оттук. Имайте предвид обаче, че както вероятно вече сте се досетили, не е налична поддръжката на английски език, което може да бъде сериозна пречка, освен ако не планирате да си превеждате всяко едно меню, опция или настройка. Силно вероятно е и голяма част от дребните функционалности, които се откриват в тази бета версия, да не станат част от глобалната, тъй като винаги във версиите на MIUI за азиатските пазари е имало функционалности, които никога не стават част от глобалните версии. Така например, за да използвате VoLTE в Европа на модели на Xiaomi, които не поддържат функцията официално за региона, се налага да смените държавата в настройките на операционната система на такава от Азия, за да получите достъп до тази функция – нещо, за което все още не знаем дали ще се промени при MIUI 12.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини