Ревю на камерата на Huawei P40 Pro

6
3118

P40 Pro на Huawei е най-новият смартфон от висок клас на компанията и разполага с най-новият чипсет Kirin 990 5G, 6,58-инчов Full HD + OLED дисплей със заоблени ръбове и двойна предна камера. Huawei обикновено използват P серията си, за да демонстрират най-новите и авангардни технологии на мобилните камери, които компанията е успяла да разработи през изминалите 12 месеца, а чисто новият P40 Pro е първият флагман на Huawei за 2020 г. Затова нека разгледаме какво могат камерите му по-отблизо.

Основна камера

Основната камера идва с огромен 1/1.28″ 50MP Quad-Bayer сензор, който както при други устройства със сходни сензори използва binning технология за увеличаване на динамичния обхват и възможностите за заснемане при ниска осветеност. Обективът има бленда f / 1.9 и номинално фокусно разстояние 23 nm, като зрителното поле остава сравнително конвенционалните 27 mm. Предполага се, че това решение е взето от Huawei с цел създаване на възможно най-тънката камера, за да се избегне наличието на издатина над задния панел, но също така и за намаляване на артефактите и изкривяванията. Оптичната стабилизация на изображението също е на борда, която е огромно преимущество в съвременната мобилна фотография.

Ултра широка камера

Подобно на Mate 30 Pro, Huawei P40 Pro освен с голям сензор идва с ултра широка камера с не по-малко впечатляващите 40MP 1/1,54″, която в комбинация с бързия обектив f / 1.8 би могла да предостави отлично качество на изображението при ниска осветеност. Недостатък на такъв голям сензор за ултра широката камера е дизайнът на обектива. Истинско предизвикателство е да се създаде обектив, който осигурява много широк ъгъл на видимост и все още може да се побере в тънкото тяло на смартфон от висок клас. Ето защо Huawei тук са направили известен компромис с 18 mm ъгъл на видимост, който е забележимо по-широк от този на основната камера, но за съжаление не толкова, колкото този на някои конкуренти като най-новите устройства на Samsung и iPhone, които предлагат съответно 12mm и 13 mm зрителен ъгъл на обективите в ултра широката камера.

Теле камера

Теле камерата на P40 Pro идва с подобна технология като тази на миналогодишния P30 Pro. Модулът е оптично стабилизиран и използва сгъната оптика за постигането на 5x коефициент на оптично увеличение, който има еквивалент на 125mm. обектив за стандартен DSLR фотоапарат.

Мащабиране „Fusion-view-fusion“

P40 Pro обаче не разчита само на хардуера за увеличение. Подобно на P30 Pro, смартфонът използва софтуерни системи разработени от Huawei и Al RAW в комбинация с оптично и алгоритмично цифрово увеличение, които се адаптират към избрания коефициент на увеличение. Само основната камера получава допълнително софтуерно увеличение до 2 пъти, а телекамерата до 5. За междинните коефициенти на увеличение P40 Pro използва алгоритъм на сливане, който комбинира данни от изображението на двете камери, обединявайки няколко RAW кадъра от основната и телекамерата в една крайна снимка с висока разделителна способност, която след това се изрязва от софтуера с цел постигане на желаното увеличение.

За оптимална детайлност, 5-кратното увеличение на теле камерата записва данни от изображението в центъра на кадъра, използва прецизни Al алгоритми и обработка от основната камера и допълва „липсващите“ области на изображението около краищата. Алгоритъмът за дълбоко машинно обучение подобрява детайлите върху фините шарки и текстури – доста впечатляващ подвиг от страна на Huawei, като се има предвид, че автофокусът, балансът на бялото и другите параметри на изображението на двете камери трябва да бъдат в перфектна синхронизация за добри резултати, като изглежда това е умело постигнато.

В крайна сметка, камерата е в състояние да постигне коефициент на общо увеличение до x50, използвайки комбинация от оптично увеличение и обработка на висока разделителна способност, която подрежда множество сурови RAW кадри за постигане на забележителен финален резултат.

Подобрен „боке“ режим с Al RAW и високата разделителна способност

Докато P30 Pro използваше Al RAW само за увеличение, P40 Pro сега прилага технологията в повечето режими на камерата, включително и в ефекта боке. Това означава, че както при увеличените снимки, боке изображенията от новия модел предлагат по-широк динамичен диапазон. Камерата, както вече споменахме, използва 50MP сензор с висока разделителна способност и Al RAW технология, захранвана с алгоритъм, който генерира изображение еквивалентно на 54 mm на стандартен DSLR обектив и изключително добро изобразяване на детайлите. Кадрите, заснети с режима „лазер по време на полет“ или ToF, измерват разстоянието между обектива и сцената и след това използват прецизен софтуер с дълбоко машинно обучение, като крайния резултат е ултра широки и брилянтни снимки.

Подобрен баланс на бялото и цветопредаване с мултиспектрален сензор

P40 Pro също се предлага с нова система за баланс на бялото, която използва невронна мрежа на базата на машинно обучение с цел по-точен баланс на бялото. Системата се допълва от помощта на мултиспектрален сензор, който може да измерва конкретните цветове по-точно от фотосензора.

Автофокус с двойно фазово разпознаване на всички субпиксели

Новата система за автоматично фокусиране се предлага с двойно фазово разпознаване на всички подпиксели и може да използва всеки един пиксел за автоматично фокусиране – това е истинско постижение и задминава дори DSLR с над 200 фокусни точки. При слабо осветление системата използва и информация за разстоянието между предметите, която ToF лазерният сензор улавя.

Ключови характеристики на камерата

  • Четворна основна камера, включително ToF сензор
  • Основна: 50 MP 1 / 1.28 „, с крайна резолюция 12MP, 23 mm (1x дефиниран като 27 mm) f / 1.9, пълнопикселен Octa-PS, OIS
  • Ултра широка: 40MP 1 / 1.54″, 18 mm еквивалент f / 1.8 PDAF
  • Теле обектив: 12 MP 1 / 3,56″ 125 mm еквивалент f / 3.4 – блендален обектив PDAF, OIS
  • ToF 3D камера с дълбочина (78-градусова FOV) LED светкавица
  • 4K запис на видео, 2160p / 60 fps, по подразбиране чрез широкоъгълната камера
  • Многоспектрален сензор за цветова температура

Моля, обърнете внимание, че в този тест на DXOMARK е тестван с европейски фърмуер, в който Al режимът по подразбиране е изключен. В момента фърмуерът на камерата, използван за този тест, все още не е достъпен за потребителите. Huawei ще го предостави като актуализация в близко бъдеще. Поради ограниченията около епидемията COVID-19, от портала не са могли да направят обстойна серия от снимки на открито, както обикновено правят при тестовете.

Резултати от тестовете на DXOMARK

За оценка и анализ в тестовете на DXOMARK се заснемат и оценяват над 1600 тестови кадъра в повече от 2 часа видео както в контролирани лабораторни среди, така и в естествени вътрешни и външни среди, като се използват настройките на камерата по подразбиране. Тази статия е предназначена да подчертае най-важните акценти от резултатите на изследването. В случай, че желаете да се запознаете с повече информация, вижте тук. Повече подробности за провеждането на тестовете на камерите на смартфоните може да видите тук.

Основната камера предлага много широк динамичен обхват и водещ в класа баланс на текстурата/шум, което прави Huawei P40 Pro отличен вариант за снимане при всякакви условия – от предизвикателни сцени с висок контраст до много слабо осветени. Увеличението е особено впечатляващо, а 5-кратната телекамера в комбинация с основната камера, заедно с иновативните софтуерни технологии и Al, постигат изключителни детайли и ниски нива на шум при всички тествани коефициенти на увеличение. В другия край на спектъра с фокусното разстояние, ултра широката камера на P40 Pro предлага най-доброто качество на изображението, което рецензентите от DXOMARK някога са виждали в ултра широка камера – с отличен динамичен диапазон, много добри детайли и нисък шум. Единственият недостатък е 18 mm ъгъл на видимост, който не ви позволява да уловите всичко от една сцена в кадъра.

Режимът „боке“ също се справя отлично, с добра изолация на обекта и приятна боке форма, както и много добра детайлност на изображението на фокус и динамичен диапазон. Системата за автоматично фокусиране на телефона е една от най-добрите, която DXOMARK са тествали до момента, като осигурява безупречна производителност във всички тествани лаборатории и в реални условия.

Но P40 Pro не е изключителен само в заснемането на неподвижни обекти. Със своите 105 точки в теста на DXOMARK той оглавява класацията за най-добра видео камера в смартфон. Както при снимките, камерата не показва реални слабости в нито една от тестваните категории и е или най-добрата или сред най-добрите сред всички тях. Видео записите показват добра експозиция и широк динамичен диапазон, само с някои слабости при заснемането на видео клипове с екшънли сцени с висок контраст, които сами по себе си са предизвикателство и от фотографска гледна точка. Стига да не записвате видео при осветление от слаба волфрамова крушка с нажежаема жичка, балансът на бялото и цветопредаването са предимно точни.

P40 Pro представя детайлите доста добре, но от време на време се забелязва загуба на фините текстури. Нивата на шум в кадъра са изключително ниски при добра светлина, но при ниската осветеност на крушката с нажежаема жичка, вече става осезаем. В допълнение, функцията Video autofocus работи както за видео, така и за снимки, като осигурява бърз и надежден фокус с добро проследяване, а системата за стабилизация ефективно поддържа кадрите стабилни, когато ходите или държите телефона в ръце и искате да заснемете подвижен или статичен обект.

Huawei P40 Pro в теста за снимки постига резултат от 140 точки, което го прави най-доброто устройство за статични изображения на пазара в момента. Резултатът е наистина впечатляващ, но нека видим по-детайлен анализ на изключителната камера на смартфона:

 

Експозиция и контраст

P40 Pro осигурява много добра експозиция в почти всяка ситуация – от ярки снимки на открито до сцени с ниска осветеност и постига най-добрия резултат за експозицията до момента. Динамичният диапазон е едно от основните предимства на камерата, улавяща добри детайли, както при силно осветени сцени, така и при наличието на сенки. В сравнението с високия контраст, изглежда P40 Pro успява да улови добре детайлите на облаците в заден план, като същевременно показва добра детайлност и на обектите в сянка. В сравнение с други конкуренти от висок клас, представени от началото на годината, Mi 10 Pro например изрязва небето и неговата цялост, докато при Oppo значителна част от кадъра, който е извън фокуса е изрязан.

Целевата експозиция изглежда остава на място – само при някои сцени на открито тестерите наблюдават леко слабо разместване. Експозиционната система се справя изключително впечатляващо с портретни снимки. При закрити сцени експозицията на лицето е много добра, като същевременно се запазва високата детайлност на светлия фон. И Oppo, и Apple демонстрират затъмняване на експозицията на лицето, без да постигат по-добри детайли на заден план.

Цветове

Новата Al-захранвана система за балансиране на бялото и многоспектрален сензор на P40 Pro вършат добра работа, а получените цветове като цяло са приятни при повечето сцени на открито и на закрито.

В някои случаи се забелязват и леки недостатъци – като например при някои от моделите на DXO Mark се забелязва леко червеникаво оцветяване на отливките на бялото, а при други синкаво оцветяване, но това се проявява само в редки случаи.

Автофокус

Новата система за автоматично фокусиране на Huawei с двойно фазово разпознаване на всички пиксели демонстрира отлични резултати в тестовете на DXOMARK, като автофокусът на P40 Pro е най-добрият автофокус сред смартфоните на пазара в момента. Производителността е безупречна при всякакви условия – от ярки сцени на открито до много слаба осветеност и тестерите не откриват проблеми с автофокуса в нито една снимка в реални условия или в лабораторните тестове.

В полеви условия автофокусът е много бърз и последователно постига точно фокусиране върху обектива при всякакви светлинни условия. Автофокусът на P40 Pro работи незабавно и много надеждно както за кратки, така и за дълги закъснения след разфокусиране на камерата.

Текстура и шум

Резултатите за текстура и шум са сред най-добрите от всички тествани досега устройства, а по отношение баланса на текстурата/шума, P40 Pro е ясният победител, благодарение на отличните детайли и много добре контролирания шум при всякакви условия на осветление.

Сравнено с конкуренцията, при камерите на Oppo Find X2 Pro и iPhone 11 Pro Max фоновият шум е отчетлив и значително по-забележим. В лабораторните тестове това впечатление се потвърждава, като P40 Pro и Oppo се представят на почти еднакво ниво по отношение на осветеността, като iPhone 11 Pro Max за съжаление създава постоянно високи нива на шум при 100 лукса осветление и значително по-тъмни.

Увеличение

P40 Pro използва много подобен хардуер на телекамерата с миналогодишния P30 Pro, но Huawei значително са подобрили обработката и софтуера. Резултатите от тези подобрения са лесно видими, като увеличението на P40 Pro издухва останалата част от конкуренцията почти извън водата и поставя нов рекорд за категорията Zoom.

Когато увеличавате, камерата на Huawei е в състояние да записва по-високи нива на детайлност от конкурентните устройства във всички диапазони на увеличение, като същевременно държи добре контролиран шумът на изображението. Разликата между него и Xiaomi Mi 10 Pro (който идва със специален 2x zoom) и особено между него и iPhone 11 Pro Max, е доста забележима в 2-те снимки по-долу. Това ще рече, че има забележима загуба на детайлите към краищата на кадъра при снимки със среден диапазон, причинени от алгоритъма на сливане на изображението. (Кликнете върху миниатюрите по-долу, за да отворите изображението в пълен размер, за да видите по-добре този ефект.)

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари