Решение на германски съд може да принуди Google да направи радикални промени в Android

0
28

През тази седмица немски съд е отсъдил в полза на Microsoft по дело за патентни нарушения, свързани с мобилната операционна система Android. Районният съд в Мюнхен е решил, че компанията Motorola Mobility – подразделение на Google – е нарушила патент EP1304891, който се държи от редмъндския гигант, съобщи Phonearena.com.

Проблемният патент е свързан с кратките текстови съобщения и разделянето им на части, когато са прекалено дълги. Съдът е дал право на Microsoft да наложи запрещение върху 25 милиона евро от парите на Google.

В този случай става въпрос за функция, която е свързана с ядрото на операционната система Android, а не с нещо специфично за телефоните на Motorola Mobility. Заобикалянето на майкрософтския патент няма как да стане без в мобилната операционна система да бъдат направени сериозни промени. Нужна ще бъде и промяна в някои от външните приложения, които са свързани с есемесите в Android.

Ударът за Google е сериозен, тъй като гигантът купи Motorola Mobility именно заради нейните патенти, в опит да защити компаниите, които правят смартфони с Android от лицензионните такси на Microsoft. Към този момент това не може да стане реалност.

Друг проблем е, че въпросният патент за текстови съобщения не е обект на споразумението FRAND, което защитава някои основни технологии от монополни практики. Благодарение на това Microsoft може да си позволи да изисква доста високи лицензионни такси за патента.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за