Решение на германски съд може да принуди Google да направи радикални промени в Android

0
55

През тази седмица немски съд е отсъдил в полза на Microsoft по дело за патентни нарушения, свързани с мобилната операционна система Android. Районният съд в Мюнхен е решил, че компанията Motorola Mobility – подразделение на Google – е нарушила патент EP1304891, който се държи от редмъндския гигант, съобщи Phonearena.com.

Проблемният патент е свързан с кратките текстови съобщения и разделянето им на части, когато са прекалено дълги. Съдът е дал право на Microsoft да наложи запрещение върху 25 милиона евро от парите на Google.

В този случай става въпрос за функция, която е свързана с ядрото на операционната система Android, а не с нещо специфично за телефоните на Motorola Mobility. Заобикалянето на майкрософтския патент няма как да стане без в мобилната операционна система да бъдат направени сериозни промени. Нужна ще бъде и промяна в някои от външните приложения, които са свързани с есемесите в Android.

Ударът за Google е сериозен, тъй като гигантът купи Motorola Mobility именно заради нейните патенти, в опит да защити компаниите, които правят смартфони с Android от лицензионните такси на Microsoft. Към този момент това не може да стане реалност.

Друг проблем е, че въпросният патент за текстови съобщения не е обект на споразумението FRAND, което защитава някои основни технологии от монополни практики. Благодарение на това Microsoft може да си позволи да изисква доста високи лицензионни такси за патента.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари