fbpx
2.8 C
София

Руските интернет провайдъри искат 11 милиарда рубли за създаване на родно оборудване за мобилните връзки

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Руските интернет провайдъри помолиха правителството за 11 милиарда рубли държавни субсидии за разработването и производството на необходимото оборудване, което е предназначено за различните безжични мрежи. Като цяло е необходима е руска апаратура, която да замени оборудването на Huawei, ZTE, Cisco, Juniper, Mikrotik, TP-link, Tenda и другите подобни чуждестранни компании, на обща сума 31,5 милиарда рубли. Информацията е на изданието Комерсантъ.

Исканите 11 милиарда рубли са необходими за финансиране на само около 30 проекта, които на първо време да осигурят безжичните връзки на страната. Ето някои от тях:

  • Разработването на Wi-Fi спот точки
  • Разработването и производството на рутери и хъбове
  • Разработване на терминали за безжична връзка по технологията GPON ONT (Optical Network Terminal) – тоест, оптични конвертори
  • Разработването на телевизионни приставки
  • Създаването на системи за дълбок анализ на мрежовите пакети от безжичния трафик (DPI)
  • Разработването на системи за виртуализация аналогични на VMware
  • Създаване на системи за подводна връзка и на радиорелейни устройства

МТС, МегаФон, Вимпелком и другите оператори заявиха, че изцяло зависят от чуждестранните доставки на подобен тип оборудване, което няма как да бъде внесено чрез така нареченото заместване на импорта.

Според Сергей Сухман, президент на компанията Zelax, която произвежда електронна продукция именно в тази сфера, 31,5 милиарда рубли са съвсем недостатъчни, за да се проектира, създаде и произвежда руско оборудване, което изцяло да замени чуждестранното. Според него, сумата трябва да е минимум десет пъти по-голяма, но и тогава няма гаранция за успех.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини