В края на миналата седмица американският вицепрезидент и висш икономически съветник на Белия дом Майк Пенс отхвърли предложената от главния прокурор на САЩ Уилиям Бар възможност, страната да закупи двата основни чуждестранни конкурента на Huawei полето на 5G, Ericsson и Nokia.

В четвъртък, Бар, бивш главен консултант към Verizon Communications, отправи предложение САЩ и съюзниците им да придобият контролен пакет акции във финландската Nokia и шведската Ericsson, с което да оборят доминантната позиция в 5G сектора на китайската компания. В петък, друг икономически съветник към Белия дом, Лари Къдлоу, добави, че САЩ са влезли вече в разговори с двете компании, но те не са били свързани с предложението на Бар.

Къдлоу заяви ясната позиция на Вашингтон, че правителството не се занимава с придобиването на компании, независимо дали става въпрос за чужди или американски такива, добавяйки обаче, че няма законови пречки на американски бизнеси да ги закупят. В същото време, по-късно през деня, Пенс коментира ситуацията в интервю за CNBC.

„Моите дълбоки уважения към генералния прокурор Бар, но ние вярваме, че най-доброто решение за в бъдеще представлява линията, начертана от Аджит Паи, обявена преди няколко дни“, заяви Пенс, визирайки скорошното предложение на председателят на Федералната комисия по комуникации на САЩ, който се застъпи за освобождаването на повече честоти за използването на безжичните комуникации на 5G. „Това е и планът, зад който застава и президентът“, споделя Пенс, който уточнява, че САЩ могат да разширят 5G чрез използването на силата на свободния пазар и американските компании.

Reuters предава, че скоро след спекулацията за възможното придобиване на двете компании, цената на техните акции, съответно на Nokia на Нюйоркската стокова борса и тези на Ericsson в NASDAQ, са се покачили. Както от американското правителство, така и от страна на двете компании са отказали коментари по темата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари