Сгъваемите смартфони, които ще видим през 2020

0
1315

През 2019 г. се отвори нова ниша на иновативен форм фактор на пазара на смартфони – телефоните със сгъваеми дисплеи. През годината бяха представени няколко модела от топ производителите, като една част от тях бяха със своите проблеми и недостатъци, а друга така и не успя да излезе на глобалния пазар. Експертите прогнозираха, че 2019 ще бъде годината на сгъваемите устройства, но изглежда тя ще бъде изместена за 2020.

През изминалите дванадесет месеца, видяхме ревизираната версия на Samsung Galaxy Fold и Motorola Razr, и това може би са двете най-големи имена, които си струва да бъдат споменати, когато трябва да представим картината на сгъваемите устройства за годината.

Очакваме, и честно казано надяваме се, още много устройства да бъдат представени и пуснати на пазара през 2020 г., включително и Huawei Mate X, който бе анонсиран в края на 2019 г., но продажбите му все още не са стартирали.

В момента усилията по сгъваемите телефони на повечето компании са просто на ниво концепцията или цифрови рендери, които не са потвърдени от производителя, или ранни прототипи, които сме виждали (а някои от тях тествали), но те все още не са стигнали до окончателните си версии.

Някои устройства дори са само на ниво слухове, например сгъваемият iPhone на Apple, макар че според нас такъв смартфон е доста далеч във времето, ако изобщо бъде представен, но някои изтекли патенти предполагат, че компанията работи по предварителни прототипи.

Samsung Galaxy Fold е жизненоважен момент в историята на сгъваемите телефони. И така, настанете се удобно и разгледайте нашия списък с потвърдени и слухови сгъваеми устройства, които очакваме да видим през годината.

Huawei Mate X

Докато Samsung се занимаваше да коригира своите инженерни дефекти в първоначалната версия на Galaxy Fold и закъсня с представянето на модела, Huawei също отсрочи пускането на първия си сгъваем модел Huawei Mate X – устройството беше представено в края на миналата година в Китай и оттогава не сме чули нито дума за него в останалия свят.

Huawei Mate X е малко по-различен по отношение на сгъването, тъй като технически той има само един екран, който може да бъде сгънат от 8-инчов дисплей до двойка по-малки в конфигурация от 6,6 – инчов преден екран и 6,4 – инчов екран отзад.

Това означава, че дисплеите са по-големи от предлаганите в Samsung Galaxy Fold, а малките екрани също имат по-малки странични рамки и по-високо съотношение между дисплея и панела от конкурента на Samsung.

Цялостната естетика на модела е поразителна, като екранът се „увива“ около тялото на телефона, но няма притеснения за неговата издържливост, тъй като от компанията уверяват, че използват първокачествени компоненти.

Mate X разполага и с батерия с капацитет от 4 500 mAh с бързо зареждане, тройна камера, чипсет от висок клас Kirin 990 или Kirin 980, 8GB оперативна RAM памет, 512GB вътрешно пространство за съхранение и поддържа петото поколение мобилни мрежи 5G.

Изглежда е, че е дори по-скъп от Galaxy Fold, като според първоначалната информация устройството ще се търгува на цена от 2229 евро (около 2600 щатски долара).

Както и при Samsung, Huawei изглежда гледа на сгъваемите устройства като на бъдещето на индустрията, тъй като каза, че половината от водещите им модели през следващите две години ще бъдат със сгъваеми екрани.

Motorola Razr 2

Motorola рестартира своя потънал в прахта модел Razr като нов флип телефон с уникална инженерна конструкция, „флип“ дизайн, който съчетава нови технологии с носталгичния форм фактор.

За разлика от останалите сгъваеми модели, които видяхме през изминалата година, това е устройство, което не се сгъва вертикално, а надолу, което го прави по-малък, когато не се използваме. Ето защо наричаме дизайнът му „мида“ и той със сигурност много напомня на Motorola Razr 3 от едно време.

Това със сигурност не е толкова „първокласно“ устройство, каквито са моделите на Samsung или Huawei, като вместо флагмански параметри, предлага среден клас чипсет Snapdragon 710, 5MP предна камера, пластмасов OLED екран, една задна 16MP камера и батерия с капацитет от 2 510 mAh.

Освен това го намираме за доста скъп предвид тези параметри – Motorola Razr струва 1500 щатски долара, което е поне три или четири пъти от цената на телефон със същите характеристики, който не е сгъваем. Но все пак в случая купувате усещане, престиж и уникалност, а не толкова хардуер.

През 2020 г. със сигурност ще видим втората версия на устройството, която надяваме се ще внесе някои положителни промени – като например ще увеличи резолюцията на екрана (която в разгънато състояние днес дори е под HD), ще достави една идея по-конкурентни параметри и ще запази същия уникален дизайн, но с щипка подобрения.

Microsoft Surface Duo

От години очаквахме Microsoft най-накрая да се престраши да пусне и смартфон към своята линия устройства Surface, които впечатляват с изключителната си портативност, премиум характеристики и високо качество. Най-накрая, през октомври 2019 г., компанията представи Surface Duo – телефон с два, непосредствено скачени екрана, които се сгъват подобно на тефтер. Е, това не е точно сгъваем смартфон, тъй като нямаме един основен дисплей, а при разгънато положение рамката между двата екрана е осезаема, но много добре изпълнена, така че усещането за нея да се минимизира и потребителя лесно да свикне с това.

Освен това, от Microsoft силно настояват, че това не е телефон, а хибридно устройство, макар че използва операционната система Android, може да провежда разговори и със сигурност изглежда като телефон.

В допълнение, Microsoft Surface Duo може да се сгъва по 360 градуса, благодарение на иновативната панта, която скрепява двата дисплея. Така можете да завъртите и в двете посоки, което дава нови възможности за работа със смартфона – това е устройство, което буквално се сгъва на половина.

Microsoft решиха да подходят доста интересно и макар устройството да беше представено в късната есен на 2019 г., обявиха, че продажбите на Surface Duo ще започнат едва в края на 2020 г. – силно се надяваме от компанията да са вложили наистина високо ниво хардуер, който да остане актуален цяла година по-късно… Между другото, наскоро изпълнителният директор на Microsoft, Сатя Надела, бе забелязан да използва Surface Duo като лично устройство.

Има и известна вероятност потенциалното устройство да промени хардуера си през годината, така че когато излезе да не идва със Snapdragon 855 (който е най-високият модел процесор за 2019 г.), а със Snapdragon 865 и двата 5,6 – инчови екрана да са дори още по-големи, заедно с камерите, но това е цялата информация за този модел, с която разполагаме към момента.

TCL

TCL може би е име, което много от вас дори не са чували, въпреки че е известен китайски технологичен концерн, който има огромни производствени възможности. Със сигурност, това е компания, от която най-малко очаквате да си купите сгъваем смартфон – и до някъде сте прави, защото все още не е ясно дали и кога първият сгъваем модел на компанията ще се продава.

TCL представи концептуално сгъваемо устройство на MWC 2019, а на CES 2020 демонстрира прототип на модела. Той разполага със 7,2 – инчов AMOLED дисплей с резолюция 2048 x 1536 и четири задни камери. Сгъването му досущ като на Galaxy Fold, а цената изключително достъпна, това е най-евтиният сгъваем смартфон, за който сме чували до момента. Разбира се, както можете да очаквате това не е премиум устройство – рамките около екрана са дебели, както и габаритните му размери, а техническите характеристики отговарят на ниво среден клас. Въпреки това обаче, подобен модел наистина е свежа глътка за конкуренцията в тази ниша.

Слухови сгъваеми телефони

Следващите модели, които ще видите представляват устройства, за които само сме чували – от тях са изтекли снимки, рендери, вътрешни документи на производителите им, а някои само са споменавани и няма доказателства за съществуването им.

LG

Последните новини за сгъваемия телефон на LG идват от Кайл Йоон, старши продуктов мениджър на LG Mobile, който по време на брифинг заяви:

„Ще дойде ден, в който всички ще имаме сгъваеми телефони. Но за да се случи това, всички приложения за Android трябва да започнат да поддържат необходимата разделителна способност и необичайни съотношения на екраните. Цените на сгъваемите устройства ще паднат – особено от компании като нас. Ние обаче преди всичко искаме да доставим телефон, който хората да могат да си позволят да използват, който е достъпен, съвместим с повече дейности и поддържа 5G. Фокусирани сме преди всичко върху това. Що се отнася до истински сгъваемите телефони – да, имаме ги предвид и един ден ще представим и такива.“

Идеята на продуктовия мениджър е, че през 2019 г. LG представи LG G8X ThinQ Dual – нещо подобно на Surface Duo, който също скрепява два отделни екрана, а не е истински сгъваем смартфон като Galaxy Fold. Неотдавнашни финансови резултати и изтекли подробности от пътната карта на компанията показват, че брандът работи върху модели от различни форм фактори, без да се впива само в истински сгъваемите дисплеи.

Разбира се, според нас причината за това не е технологична възможност, а различната оценка на пазара и неговата готовност за такива модели – компанията вече представи сгъваем телевизор, който буквално се навива като географска карта, така че очевидно притежава експертен опит в тези технологии.

За 2020 г., LG е обещала LG Dual Screen, който е устройство което наподобява LG G8X ThinQ или LG V50 ThinQ. Това е далеч от истински сгъваем телефон, но е по-добре от нищо.

Apple

Въпреки че не го очакваме скоро, Apple един ден може да представи собствен сгъваем телефон. За първи път такива слухове се появиха в края на 2017 г. с твърдението, че вероятно ще бъде представен през 2020 г. Видяхме също патенти на Apple за сгъваем екран повече от веднъж, така че очевидно компанията проучва идеята.

Ако сгъваемите телефони се окажат практични и търсени, тогава очакваме в крайна сметка Apple да се включи, но компанията обикновено чака пътя към една технология да бъде добре отъпкан, преди да навлезе в нея, и не се стреми да бъде първа, което до някъде поставя под въпрос иновативността, за която продуктите ѝ претендират.

Sony

Информацията за сгъваем смартфон от Sony е също толкова, колкото и за такъв от Apple. Доказателствата за това отново са изтекли защитени патенти на технология за сгъваем дисплей. Честно казано не очакваме това да се случи скоро, като ще разберем плановете на компанията до края на годината на MWC 2020, където миналата година видяхме много интересни нови устройства от компанията. През изминалата година, Sony бяха фокусирани върху ултра широките екрани със съотношение на страните 21:9, като най-яркият пример за това е Xperia 1.

Xiaomi

В интернет има много слухове за сгъваем телефон от Xiaomi, включително и в няколко официални рекламни клипа на компанията. На тях се показва устройство с две сгъваеми панти, а не с една централна сгъвка, както „конвенционалните“ Galaxy Fold и Mate X.

Докато Лин Бин, съосновател на Xiaomi, публикува в социалните медии, че „мобилният телефон с двойно сгъване от Xiaomi идва“, той също каза, че „ако проектът ви хареса, ще обмислим да направим устройството за масово производство в бъдеще“.

Тук отново очакваме MWC 2020, като миналата година на Мобилният конгрес компанията представи Xiaomi Mi 9 и не чухме нито дума за сгъваем модел.

Google

Google потвърди, че експериментира със сгъваемите екрани. Компанията също е патентовала няколко дизайна за устройство със сгъваем дисплей, които видяхме в серия от последователни течове през последното тримесечие на 2019 г.

Разбира се, те далеч не са близо до готов продукт, но определено ни дават надежда, че обичаната от мнозина серия смартфони Google Pixel, един ден може да се сдобие със сгъваем наследник, който определено ще бъде доста добре търсен.

Марио Куироз, ръководителят на Google в отдела за разработките на Pixel, каза през технологичния портал CNET: „Ние работим по прототипи на сгъваеми смартфони. Правим го от отдавна. Все още сме далеч от представянето на готов продукт, но работим по това.“

Oppo

Oppo показа сгъваемо концептуално устройство, което много прилича на Huawei Mate X, както можете да видите от изображението по-горе.

Прототипът има 3,5 мм жак за слушалки и предна камера с изскачащ механизъм, което е доста изненадващо, предвид факта, че механичните елементи правят устройствата по-чупливи и уязвими, а сгъваемите екрани и без това вече ги правят достатъчно деликатни.

Въпреки това, ние все още не знаем нищо за спецификациите и едва ли скоро ще видим сгъваем смартфон от Oppo на пазара. Компанията официално заяви, че ще изчака първо да установи дали потребителите проявяват здрав интерес към сгъваемите устройства и едва тогава ще се гмурне в тази нова сфера от индустрията, подобно на много други производители, които сме цитирали. Това е наистина интелигентна стратегия – все пак става дума за китайски производители, чиито успехи се дължат на бързите продажби и ниския производствен разход, угаждане на потребителското търсене на евтини, достъпни и производителни устройства и надеждност. Тъй като нямат капацитетите на Samsung и Huawei, подобни марки не могат да си позволят да правят експерименти, за които им е предизвестно, че може и да се окажат неуспешни.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за