Сензорът в Apple Watch Series 6 за нивото на кислород в кръвта се оказа безполезен

5
2856

Джофри Фаулър от Washington Post тества Apple Watch Series 6 и Fitbit Sense 3, които наскоро получиха сензори за измерване на наситеността на кислород в кръвта. Според неговите думи, първото устройство не работи добре, понеже понякога показва 100% наситеност, а в други – толкова ниска наситеност на кислорода в кръвта, че това би могло да се счита за наличието на сериозни заболявания, каквито Фаулър няма. В крайна сметка той не препоръчва закупуването на нито едното от тези електронни устройства.

Джофри е носил новия смарт часовник в продължение на една седмица и подробно описа своите наблюдения в своя блог. Той отбеляза, че сензорът на Apple Watch Series 6 е твърде лош – само за няколко минути показанията за наситеността се променят от 88% (ниско ниво) на 95% (нормалното ниво за здрави хора).

Фаулър не говори празни приказки. През тази седмица той сравнявал показанията за нивото на кръвта, дадени от Apple Watch Series 6 с медицински пулсоксиметър с гарантирана погрешност под 2%. Резултатите са съвсем различни. Той съобщил за това на Apple, след което компанията предложила да му смени смарт часовника. Новият часовник имал погрешност от ниво 2-3%, която в някои случаи достига до 7%, а това е вече сериозна разлика.

Джофри отбелязва, че сензорите за измерване нивото на кислород в кръвта, поставени в Apple Watch Series 6 и Fitbit Sense 3 нямат FDA сертификат, а това означава, че не могат да се считат за медицински прибори. Но въпреки това, в маркетинговите клипове на Apple Watch Series 6 е позициониран като средство за следене на здравето. Това е доста странно, понеже всички ЕКГ сензори, поставени в Apple Watch от 2018 година, са преминали всички необходими проверки.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари