Скоро мобилните телефони ще подобряват слуха ни

0
25

Забравете за досадното писане на дълги съобщения, с които даже не е сигурно, че ще ви разберат правилно. Съвсем скоро мобилните телефони ще изчистват страничния шум от околната среда по време на разговор. Това, разбира се, ще помогне на хората с увреден слух да комуникират без никакви проблеми и затруднения. Подобни на пръв поглед нереални прогнози всъщност пристигат от видни немски учени, специализиращи в областта на медицината и технологиите.

В днешно време напълно изгубилите слуха си хора залагат на писането на съобщения. Това, естествено, е разбираемо. Друг е въпросът, че потребителите с частични нарушения на слуха също предпочитат изпращането на SMS-и пред това да се обадят директно на близък, познат или колега. Това се наблюдава предимно при по-възрастните хора, които се затрудняват да комуникират по мобилния си телефон, защото дори с максимално увеличаване на звука, не успяват да чуят нищо. Причината се таи в страничния шум от околната среда. Всъщност хора с напълно нормални слухови възприятия също понякога не долавят думите на събеседника си точно поради този външен шум.

Над решение за този проблем работят учените от Университета за дигитални технологии във Фраунхофер (Германия). Те споделиха, че проектът им засега има изгледи да бъде успешно завършен. Учените не могат да се справят само с един проблем. Те обясниха, че всеки отделен пациент е изгубил слуха си до различна степен. Технологията, която немските експерти създават, не трябва да бъде универсална за всички, а да може да се изобрети система, която да позволи приспособяване за всеки един индивидуален клиент.

В същото време учените са готови с разрешението на проблема за намаляване до минимум външния шум при разговор с мобилен телефон. Технологията е подлагана и на тестване. Резултатите са положителни. Това, което остана, е въпросната технология на Университета за дигитални технологии във Фраунхофер да бъде внедрена и в бъдещите мобилни телефони.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари