Един от основните недостатъци на Android операционната система е сигурността. Колкото и усилено от година на година да се опитва Google да оправи нещата, нейната операционна система все още е много по-уязвима от Windows, iOS, macOS или Linux. В повечето случаи, пробивът става по вина на собственика на смартфона или таблета, но понякога злонамереният софтуер може да проникне в устройството чрез някаква уязвимост, която не е затворена навреме от производителя на електронното устройство.

Именно за това, неотдавна Google добави във всички Android-смартфони скрита настройка, която Ви позволява да откриете и премахнете всички вируси от джаджата си. Тя е на разположение за всички телефони и таблети, работещи на базата на операционната система Android 4.4 KitKat и по-новите. За да сканирате телефона за наличието на злонамерен софтуер, трябва да стартирате приложението Play Market, след което да щракнете върху бутона меню в горния ляв ъгъл.

От появилото се меню изберете раздела „Моите приложения и игри“, след което ще се отвори раздел, в който трябва да натиснете на „Заплахи не са открити“. Той се намира в раздел „Новини“, който се отваря автоматично. Ако всичко е направено правило, тогава на екрана на Android-смартфона ще се покаже менюто с настройките на функцията „Play Security“, която е вградена във фирмения магазин за приложения, а като следствие – във всички смартфони.

За да сканирате целия смартфон, трябва да щракнете върху иконата „Актуализиране“, а след това да изчакате извършване на проверката, която може да отнеме до 5 минути. Препоръчваме да активирате превключвателя срещу функцията „Проверка на заплахи за сигурността“. Тя в автоматичен режим на всеки няколко дни ще проверява смартфона за наличието на зловреден софтуер. Ако такъв бъде открит, то на екрана веднага ще се появи съобщение с информация за това.

Ако защитата открие злонамерен софтуер на смартфона, таблета или друго устройство, работещо под Android, то след това ще Ви бъдат предложени действия за премахване на заплахата. Най-ефективните от тях – напълно премахване на заразеното приложение, което е най-лесният начин за отстраняване на вируса от мобилното устройство. Не може да не забележите, че базата данни на този антивирусен софтуер непрекъснато се обновява, така че антивируса на Google може да открива дори и най-новите заплахи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари