След Google се оказа, че и Apple изпраща Siri записи на външни лица

2
550

Преди известно време ви споделихме за особената практика на Google да праща разговори с виртуалния асистент на компанията към наети лица. Това е идеалната възможност на Apple да се надсмее като компания, която „поставя конфиденциалността на първо място“. Изглежда обаче тя прави абсолютно същото, пращайки записи на Siri разговори на оценители на качеството. Според служителите някои от записите отразяват случаи на сексуален тормоз, медицински прегледи, купуване на наркотици и други лични и интимни моменти.

По същия начин, както и Google, наетите от Apple експерти имат за задачата да потвърдят качеството на отговора на виртуалния асистент и да споделят дали софтуерът не е активиран по погрешка. Противно на твърденията на компанията, че Siri никога не греши, това се оказва не така вярно, особено при потребители с Apple Watch.

Едно от отговорните лица за оценяване сподели:

„Имаше безброй случаи на записи на лични дискусии между доктори и пациенти, бизнес сделки, криминални престъпления, сексуален тормоз и така нататък. Записите се съпровождат с потребителски данни за локация, информация за потребителя и софтуера. Apple има външни договори, залогът е голям. Хората не са подтикнати да разгледат условията за своята сигурност и те не го правят“. Според лицето „случайното“ активиране на Siri може да се използва срещу нищо подозиращи хора, тъй като проверяващите имат правото да изследват всички данни; „Ако се открие човек с недобри намерение, няма да е трудно той да се идентифицира“.

Apple не споменава изрично въвличането на човешка ръка в тренирането на Siri в документацията си. При запитване обаче компанията потвърждава, че има практиката да анализира „малка част от активации на Siri за подобряване на AI и дикцията„. Apple обаче настоява, че това се прилага за по-малко от един процент от ежедневните активации на софтуера и записите обикновено са по няколко секунди. Фирмата допълва, че Apple ID и имената не се обвързват със записите, които се „изследват в сигурни помещения и всички проверяващи са задължени да се съобразяват със стриктните изисквания за конфиденциалност на Apple„. Ясно е на всички, че вече човек може да бъде разпознат и без записани имена и други лични данни. Изглежда не „Всичко, което е на вашия iPhone, остава на вашия iPhone.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Burnass
Burnass

Преди десет години една стара цигaнka ми каза същото…. Тя не беше анализатор или специалист по киберсигурност. Но понеже ми каза и неща които незнам, дадох и два лева.

Артьом
Артьом

въй