Служители на AT&T бяха уличени в подкупи за над $1 милион

0
209

Американският съд установи, че двама мъже от Пакистан са подкупвали служители на един от най-големите мобилни оператори на САЩ – AT&T, за да хакват смартфони. Мъжете са предложили общо над 1 милион долара, за да накарат служителите да използват малуер и правата си за достъп до системите на компанията, за да премахнат защитата на милиони AT&T устройства. Информацията е на Министерството на правосъдието на САЩ.

Мухамад Фахд и Гулам Джилани са били подозирани от миналата година. Те са подкупвали хората на AT&T от април 2012 до септември 2017-та година. Фахд е екстрадиран от Хонг Конг в САЩ на 2-ри август, докато за Джилани се предполага, че е починал.

Целта на Фахд и Джилани била хората да не използват само безжичните услуги на AT&T, а телефоните да бъдат отключени, за да могат да работят и с други мобилни оператори. По принцип продаваните от AT&T смартфони имат достъп само до мобилната мрежа на AT&T. Освен това те карали служителите да вкарват вредоносен софтуер в устройствата, който да събира конфиденциална информация за това как работят мрежата и приложенията на AT&T. Фахд и Джилани са действали, като са звънели на Call-центъра на AT&T във Вашингтон. Те са изпращали по Facebook номера на конкретен неотключен телефон, за да могат служителите да ползват фирмените си права за достъп, за да го отключат. По този начин е пробита защитата на над 2 милиона смартфона, преобладаващата част от които iPhone, както и на някои компютри на AT&T.

Според Министерството на правосъдието, един служител е приел цели $428 500 подкуп. От своя страна AT&T е загубила около $5 милиона от схемата.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за