Слух: Samsung слага край на Galaxy Note серията и прави голяма промяна през 2021

1
1162

Предполага се, че Samsung ще сложи край на Galaxy Note серията от смартфони през 2021 година. Това сочи информация на Ройтерс. Причината е спадът в търсенето на скъпи смартфони заради COVID-19 пандемията.

Корейците ще се фокусират върху по-малко смартфони във високия клас

Това ще са моделите от Galaxy S серията и сгъваемите устройства. Вторите реално ще приемат ролята на по-експериментални. Към двете серии ще бъде добавен стилусът, който е запазена марка на Note и ще липсва на много хора.

Има и друга логика в този ход. В по-ранните периоди на Note, той значително се различаваше от Galaxy S моделите, които бяха по-малки и по-масови. Note си беше телефон, който граничи с таблет и има стилус. Двете таргетираха тотално различни групи от потребители.

В последствие обаче големият размер на екрана стана сензация, която беше пренесена масово във всякакви устройства. За сравнение, през 2011 година оригиналният Note имаше масивен по тогавашните норми 5.3-инчов екран. Galaxy S2 се появи на следващата година с 4.3-инчов екран. Ако се върнем в 2020-та година, Galaxy S20 Ultra и Galaxy Note 20 Ultra реално си приличат по много фактори и се борят за една и съща аудитория.

Новата ера не прощава разточителството

Samsung знае това, защото видя от първа ръка как за няколко месеца може да разработи и достави по-евтин телефон, който все пак успява да предложи част от премиум функционалностите на компанията. Това беше Galaxy S20 FE. Икономически неизгодно е да се поддържат няколко серии от висок клас, между които няма особена разлика.

А и да не забравяме, че Note беше специален и по други причини. През годините видяхме чрез него да се тестват някои от по-смелите и интересни нови иновации и промени в дизайна. Note е смартфонът, който популяризира “edge” дисплея, по-големите сменяеми батерии, премахването на microSD слота за карта памет и какво ли още не.

С появата на новата футуристична тестова платформа за Samsung в лицето на сгъваемите смартфони като Galaxy Z Fold, и тази нужда от Note се изпари. А и да не говорим, че сгъваемите смартфони носят обещанието за много по-големи дисплеи, от които реално да има сериозни ползи.

С добавянето на стилус към Galaxy S и Z сериите, Note буквално ще бъде оставен да не предлага никаква допълнителна стойност. Писалката най-вероятно ще бъде като допълнителен аксесоар, за да не натоварва цената на устройствата. Но е факт, че всеки, който го иска, ще може да се сдобие с него.

Как мислите? Това правилният ход от страна на Samsung ли е?

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари