6.7 C
София

„Слънчеви екрани“ за намаляване разходите на електрическа енергия в смартфоните

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Френската компания SunPartner Group, специализирана в създаването на слънчеви батерии и други решения, използващи слънцето в качеството на източник на енергия, разглеждат възможност за създаване на екран, който ще подпомага електрическото захранване на смартфоните с помощта на слънчева енергия.

Използването на слънцето като източник на електрическа енергия за смартфоните не е нова. Бюджетният телефон Samsung Crest Solar от 2009 година добавя около 5-10 работни минути за всеки слънчев час. Неудобното на този подход е това, че слънчевите елементи са разположени на задната част на устройството, което налага поставянето на телефона с екрана надолу, а това води до пропуснати съобщения и повреждане на екрана.

SunPartner са създали прозрачен за видимия спектър екран, в който са разположени фотоелементи, събиращи слънчевата светлина с помощта на специални лещи, позволяващи ефективното използване на слънчевото излъчване от цялата повърхност на екрана.

Към днешен ден прототипът е 82% прозрачен за видимия спектър, но компанията обещава в близкото бъдеще да повиши това значение до 90%.

Тази технология е в състояние да увеличи работата на смартфоните с 20% при едно зареждане. SunParner счита, че това ще бъде първата сериозна крачка в това направление от времето на литий-йонните акумулаторни батерии.

Nokia вече води разговори с SunPartner и обещава да покаже прототип на телефони с тези екрани в близките една-две години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини