Смартфоните на Gionee са били заразени с троянец – виновните влизат в затвора

0
378

В Китай се състоя твърде необичаен съдебен процес. Виновните в заразяването на десетки милиона смартфони застанаха пред съда и бяха осъдени на затвор и плащане на глоби.

Съдът изясни, че за периода от месеците декември 2018 до октомври 2019 година компаниите Beijing Baice Technology и Shenzhen Zhipu Technology са заразили с рекламен троянец десетки милиони смартфони на Gionee. Мобилните устройства на този бранд се продават в Китай и в другите държави от целия свят. Те са много популярни предимно заради ниската си цена.

През месец октомври 2019 година вирусът е проникнал в 26,5 милиона смартфона на Gionee. Той се е разпространявал чрез приложението Story Lock Screen. Първоначалното то е било чисто, без никаква вирусна активност, но след това без знанието и разрешението от страна на потребителите се е обновило по по същия начин, по който се обновяват системните приложения. Съдът счете това за доказателство, че вирусът се разпространява с разрешението на производителя и че той е участвал в този нелегален бизнес.

Троянецът показва рекламни банери върху различните приложения и няма възможност да бъде спрян. Дори и след нулирането до заводските настройки, приложението Story Lock Screen след известно време отново се обновява и започва да проявява вирусна дейност.

Съдът осъди четирите служителят на компанията Shenzhen Zhipu Technology, включително и нейния генерален директор Ксю Ли на три и половина години затвор плюс глоба от 200 хиляди китайски юана.

Съдебните експерти пресметнаха, че приходите от нелегалното и незаконно показване на реклами на свързаните с Gionee компания, са в размер на 27,8 милиона юана при разходи 8,42 милиона юана. По този начин тези хора са спечелили 19,42 милиона юана или около $2,97 милиона.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари