Смартфони ще помагат на незрящите при ориентацията в помещенията

0
19

Компания Fujitsu и японския Национален институт по информационни технологии и съобщения (NICT) създадоха система, която е предназначена да помогне на незрящи и слабовиждащи хора да се движат в помещения.

Системата се състои от базови станции, които са поставени вътре в помещенията, мобилни станции (една в потребителя), компютър и смартфон.

Базовите станции измерват разстоянието от своето местонахождение до всяка мобилна станция, използващи технология за свръхшироколентова безжична връзка (UWB, ultra-wide band). След това, резултатите от измерванията се изпращат към компютъра, който ги преобразува в координати.

Координатите, на свой ред, постъпват на мобилната станция на потребителя, а след това се прехвърлят на смартфон чрез Bluetooth. На смартфона предварително е инсталирано приложение за навигация. С гласово съобщение то уведомява потребителя за разстоянието до местоназначението и указва посоката на движение.

Системата работи в реално време: премествайки се в пространството, потребителят получава нови инструкции. Станциите позволяват да се определят координатите на обекта в рамките на 30 см. В бъдеще разработчиците планират да въведат в системата функция за разпознаване на препятствия.

Разработката ще бъде демонстрирана на изложението Wireless Technology Park, което ще се проведе в Йокохама на 5 и 6 юли. Системата може да бъде използвана не само в домовете, но също така и в болници, библиотеки, правителствени сгради и търговски центрове.

Съществуват и други подобни системи, базирани на GPS, но недостатъкът им е, че те не работят на закрито. Могат да се използват само там, където се приема сателитен сигнал.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари