Смартфонът с Ubuntu ще се появи в продажба без магазин за приложения

0
42

Може би някой ще сметне заглавието за шега, но това е самата истина: компанията Canonical възнамерява да пусне на пазара смартфона с операционната система Ubuntu без магазин за приложения. През 2013 г., когато използването на официални магазини за приложения в мобилните устройства се е превърнало в основен, а понякога и единствен начин за инсталиране на външни програми, това изказване звучи нелепо.

Новината бе съобщена от Ричард Колинс, продуктов мениджър на Canonical. Причината за това, по думите му, е фактът, че „Canonical се фокусира върху пазари, където потребителите се интересуват предимно от използването на стандартни приложения“. Засега не се съобщава къде смята компанията да открие такива пазари, но колкото и да е странно, изглежда, че разработчиците от Canonical са забравили, че времената на Windows Mobile са отдавна отминали.

Не може да се разчита и на възможността за стартиране на приложения за Android под мобилната версия на Ubuntu. Независимо от факта, че и двете операционни системи използват едно ядро, програмистите едва ли възнамеряват тепърва да въвеждат поддръжка на инсталиране на софтуер, писан за операционната система на Google (макар, съдейки по всичко, това принципно да е възможно).

Разбира се, можем да бъдем уверени, че Canonical работи над магазин за приложения, който в близко или по-далечно бъдеще ще бъде добавен към мобилната платформа на компанията, но остава въпросът кой, освен група ценители, би се заинтересувал от смартфона в първия етап след пускането му на пазара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари