Смартфонът Huawei Mate 30 Pro може да има обектив от течност

1
2465
Технологията за използване на течна оптика не е нова, като първите прототипи бяха показани преди петнадесет години.

Китайската компания Huawei изглежда подготвя голяма иновация в оптиката на смартфоните. Тя получи патент за течна леща и е напълно възможно новият смартфон Mate 30 Pro да използва новия тип оптика.

Преди време именно Huawei популяризира използването на три камери, оптичен зум, нощния режим и използването на изкуствен интелект. Нейните флагмани са на първите места в рейтингите за качество на камерите в мобилните телефони.

Според портала MyDrivers, тази година можем да очакваме появата на още една потенциално революционна технология. Това е течната оптика за смартфоните.

Основната идея е следната: обективът използва оптична леща, запълнена с две течности. Те не могат да се смесват и имат различни коефициенти на пречупване на светлината. Обикновено тези течности са специално масло и вода. С помощта на електрически импулси, течността формира обект с необходимата форма. Това решение осигурява много висока скорост на фокусиране, голям диапазон на фокусните разстояния и в сравнение с традиционните обективи, подвижните елементи са по-малко.

Huawei патентова своята технология през месец ноември миналата година и сега работи върху неговото използване в новите си смартфони.

Някои експерти са на мнение, че Huawei няма да успее да подготви новата оптика до излизането на Pro P30 и е по-вероятно да я видим в Mate 30 Pro.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

това ще работи само хоризонтално, или ще трябва да сложат триъгълна призма и телефона да се държи точно в определено положение, или софтуера да изправя изкривяванията, щото течностите са силно зависими от гравитацията и електическото поле няма да е достатъчно. така че те може да имат патент, но той не става за преносими устройства…