Смарт обеца измерва нивото на захар в кръвта

0
2178

За проверяване нивото на захарта в кръвта диабетиците редовно трябва да дават кръв за анализ, но съвременните технологии обещават да направят този процес по-малко инвазивен, не толкова болезнен и по-удобен. Едно от тези решения е обеца, която дава възможност на децата с диабет от първи тип по-добре да следят състоянието на своето здраве.

Обецата Sense Glucose Earring е разработена от английския университет Хъдърсфийлд. Идеята за превръщането на украшение в медицинско устройство идва след общуването с родители на деца, боледуващи от захарен диабет, които споделили трудностите за извършването на мониторинг на състоянието на своите деца.

Идеята е следната: електронната смарт обеца изпраща радиовълни с висока честота през тъканта на ухото и по този начин дава възможност да се измерва нивото на глюкоза в кръвта. С помощта на това устройство не е необходимо болният непрекъснато да помни, че е време да си вземе кръв за анализ. Специално приложение за смартфони следи и записва показанията в режим на реално време.

Засега това е само проект, който бе представен по време на голямото изложение за иновации 2020 Global Grad Show в Дубай. Изобретателят се надява да привлече внимание към това устройство и да получи финансиране за започването на неговото серийно производство. Тя допълва, че използваната технология не е по-сложна от тази за измерване на пулса с помощта на смарт часовник.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари