Сноудън: ФБР може да използва физически метод за достъп до заключения iPhone

2
26

Не стихва шума около сблъсъка на Apple и ФБР. Съдът реши, че Apple трябва да предостави данните до заключения iPhone, който принадлежи на един от убийците в Сан Бернардино. Apple отказа да изпълни тази разпоредба, понеже счита, че така ще се създаде съдебен прецедент, който ще се използва като основа за многобройни подобни случаи.

 

ABC News съобщи, че ФБР може да намери начин да получи достъп до информацията от заключения айфон и без помощта на Apple. Според Едуард Сноудън, ФБР разполага с технология, която дава възможност за получаване на данните от смартфона.

Сноудън счита, че може да се използва метода ди-капинг (de-capping) – физическо въздействие върху чиповете на устройството с цел извличане на данните. Оказа се, че тази технология отдавна се използва от специалните служби на САЩ, а вероятно и от ФБР.

Тази своеобразна атака може да продължи доста дълго и може да доведе до физическото унищожаване на чипа. Чипът трябва да бъде изваден, горният му слой се премахва с помощта на киселина, а след това се използва йонизиращо излъчване. Използва се насочен лъч, който микрон по микрон премахва горния слой, за да се достигне мястото, където се намира уникалния код, служещ за идентификатор на iPhone. По този начин може да се заобиколи функцията, изтриваща информацията от смартфона след 10 невярно въведени пароли.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари