„Собствениците на смартфони Huawei ще имат достъп до всички необходими приложения“ – Георги Колев, Huawei България

23
53338
В края на миналия месец у нас се състоя премиерата на втория смартфон на Huawei със сгъваем екран – Mate Xs. Използвахме официалното му представяне, на което присъстваха някои от най-важните лица за компанията в региона, за да поговорим с Георги Колев – търговски директор Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. И ако новият и впечатляващ смартфон бе само повода за срещата ни, то разбира се нямаше как въпросите ни да не са насочени основно към ситуацията със САЩ, използването на Google услугите от компанията и бъдещето, свързано с новата AppGallery и Huawei Mobile Services и очаквания P40 Pro

Току що представихте Huawei Mate Xs. Ще се продава ли в България и какъв интерес очаквате?

Телефонът ще се продава в България. Продажбите започват от 6 април. Той е по-нишов продукт и нямаме определени очаквания. Моделът е представата на компанията за визията на телефоните на бъдещето – да можеш да си сгънеш таблета и да стане смартфон. Xs е предназначен не за масовата публика, а за тези, които ще намерят нещо допълнително в него и имат по-особен поглед към технологиите. След време тези продукти ще станат по-достъпни, но в момента заемат тясна ниша от пазара.

Използвам повода – представянето на новия сгъваем Huawei Mate Xs, за да ви попитам това, което всички се интересуват. Какво става? Новите модели имат ли Android, имат ли Google Mobile Services? Какво ще се случва от тук насетне?

Android има и винаги си е имало. Той е операционна система с отворен код, която спокойно можем да използваме и надграждаме в нашите смартфони. Заради събитията между САЩ и Китай разликата е, че няма Google Mobile Services и те вече са заменени с Huawei Mobile Services.

Това включва и магазина за приложения? Как това променя играта?

В новите ни апарати като представения преди време Mate 30 Pro и сега Mate Xs отсъства магазина за приложения Google Play, а на негово място сега има ново представения AppGallery на Huawei. В момента се работи активно по него и той ще е напълно подготвен за премиерата на P40 Pro, която очакваме в края на месеца. В него ще има заредени възможно най-много приложения, като с приоритет са тези, които са най-популярни. Всички те ще могат да се ползват в новите ни телефони, независимо че те не разполагат с GMS, а с HMS.

Преди време се появи новина, че в самия апарат предварително ще бъдат заредени тези ТОП приложения, били те 70, или 100. Това възможно ли е?

Не мога да коментирам тази новина, тъй като това не е факт. Предвид многото спекулации, избягвам да коментирам нещо, което не е влязло официално в моя мейлбокс и аз не съм го видял. Иначе идеята е, че в Huawei осъзнаваме необходимостта на хората от приложения и затова работим AppGallery да стане едно максимално добро място, за да могат хората да намерят това което търсят. Инвестираме много усилия и средства в това начинание и мога да ви кажа, че ще имаме и нови приложения, които ще бъдат дори по-добри от тези в PlayStore, с които хората са свикнали.

А как сте с времето? Мислите ли че до края на март това вече ще е факт?

С темповете, с които работим, до края на месеца Huawei App Gallery ще предостави доста добри опции за крайния потребител. Той ще има достъп до страхотно устройство, работещо с всички необходими приложения, в повечето случаи идентични с тези, които то този момент е използвал в своя Huawei с GMS.

Официално в България има ли приложения, с които работите и които ще са част от App Gallery?

Работим лично с всички приложения, които са класирани в Топ 100 на българския пазар и доста от тях вече са качени в нашия маркет. Има и такива, които са в процес на качване, работи се активно, за да осигурим комфорта на всички български потребители, решили да си купят Huawei.

В момента заради отсъствието на GMS не работят някои приложения като HBO GO, Netflix, това ще успеете ли да оправите в следващите седмици?

За тези приложения се работи на по-високо ниво. Това зависи от нашия специален отдел в централата, който работи със световните приложения и компании. Всяка държава работи с приложенията на локално ниво и аз мога да коментирам това.

За много потребители най-чувствителна е темата с мобилното банкиране, тъй като то изисква и сигурност. Работите ли с българските банки?

Да, работим с всички банки, които имат приложения за Android и техните решения ще намерят място в нашия App Gallery. Клиентите ни няма да имат проблем с това.

Друга чувствителна тема са приложенията, свързани с позициониране. Ще има ли какво да замести Google Maps?

Точно в тази посока се влагат изключително много усилия. Имаме редица алтернативи, които ще могат да се използват, а картите на Google за сега могат да се използват, но през мобилния им сайт, не с отделно приложение.

А социалните мрежи?

Всички популярни ги има в AppGallery, а Facebook и Twitter лесно могат да се свалят още в момента, в който се опитате да отворите сайтове им през нашия браузър. Този проблем е решен и нашите смартфони си имат напълно работещи приложения за социални мрежи.

Как ще коментирате новината, че новите телефони, бидейки оборудвани с HMS ще са и по-евтини от своите конкуренти и от самите флагмани на Huawei от предходните години. С колко по-евтини ще бъдат?

В момента не мога да коментирам цената, няма нищо официално. Всичко, което се е появявало в новините досега, са спекулации.

А въпреки това разделение и тръгване в това посока, все пак има ли вариант обратно към по-задълбочено партньорство с Google?

Google продължава да е един от най-важните партньори на Huawei. Ние сме на Android платформа и ще работим с тях до колкото ни позволяват. Предвид настоящата ситуация не се вижда за P40 Pro до датата на премиерата нещо да се промени. Ще представим смартфон, работещ с последна версия на операционната система Android, Huawei Mobile Services и AppGallery вместо Play Store.

За по-глобално развитие и за бъдещето е много трудно точно аз да коментирам. Сигурно има само няколко човека в компанията, които знаят.

А как ще коментирате призива на Google хората да не се опитват сами да си инсталират GMS на устройства, които го нямат, визирайки най-вероятно Huawei Mate 30 Pro?

Те са в правото си да казват това нещо, защото иначе някой може да им търси отговорност. Ние нямаме право да слагаме GMS и не го правим. Всеки може да прави с телефона си, след като го вземе от нас, каквото реши. Има още много софтуери, които може да си сложи, но не се препоръчват нито от нас, нито от Google. Huawei с HMS обаче работи отлично и според мен потребителите няма да имат такава нужда. Новите ни смартфони са напълно пригодни за ползване. В нашия офис има десетки хора, които ползват смартфоните си така, имат всички приложения, които са им необходими и не е имало никакво оплакване

 

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
12 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

Кои са тези ,,необходими“…… и кои са тези ,,всички“ бе адаш?.Фейсбук-нямам.Уатсап-нямам.Туитър-нямам.Вайбър-нямам?…..И още знайни и незнайни ,,социални“ приложения.Колко стотици хиляди има в гуглето…..и колко при вас?М?Засега не смятам да си взимам телефон от вашата марка…..Който иска…..нека.

Уха
Уха

Имаш браузър…

Абе ей..
Абе ей..

Тогава за чий чеп ти е телефон изобщо?!

Данаил
Данаил

Вземал съм какви ли не телефони и от просто любопитство преди години взех един Microsoft 640.Ми какво да ви кажа , чудесен апарат но само за разговори и нищо повече.Та и тук ще стане така , колкото и да се правят на велики ще им е трудно да се задържат на челните позиции без магазина на Google.Ще направиш компромис с едно две приложения , но когато ти потрябва нещо стабилно и работещо на момента и то го няма , много бързо ще забравиш колко добър откъм хардуер е телефона ти и ще гледаш да се отървеш от него.

Бъркаш
Бъркаш

Кой те излъга, че не може да си инсталираш google play?

pix3l
pix3l

Можеш, можеш… даже ще ти дам линк, от където да го изтеглиш. Ти само трябва да направиш приложението администратор на устройството, за другото аз ще се погрижа. 🤣🤣🤣

Бъркаш
Бъркаш

Това че не знаеш от къде и какво да теглиш си е лично твой проблем

pix3l
pix3l

Откъдето и да го изтеглиш, никой не може да ти гарантира, че приложението не е пипано. До колкото знам, Google не предоставят официален канал за изтегляне на Google Play, а щом не идва от Google – гаранция няма. Няма смисъл да се напъваш. ^^

Бъркаш
Бъркаш

Само това ли измисли? Случайно да си клиент на огризките? Не виждам друг начин да обясня твоето елементарно и ограничено мислене. Само ще ти кажа, че има и други начини да се сдобиеш с google play без дори да ползваш интернет.

pix3l
pix3l

Ми, не, не съм. Единственият безопасен начин да се сдобиеш с Google Play Store, е да си купиш телефон, в който е предварително инсталиран.

Пепо
Пепо

кой па те кара да мислиш че някой ще се занимава допълнително да прави инсталации ( дори и да знае как, а 80% не знаят) вместо да си взема един Samsung и да го ползвам пълноценно след 5 минути

cor l29
cor l29

Те да си оправят поддръжката на телефоните, щото са почти като Леново. Honor play, модел 2018, с Kirin 970 остана без emui 10 и секюрити ъпдейти на Google=

bat Rambo
bat Rambo

Фен съм на Huawei, Mate 30 e звяр (до преди седмица бях с P10Plus) и много мислих дали да не го взема, но без GMS, се отказах. И нека да спре да не се обяснява кои приложения са ни необходими. Нека дава наклон на подчинените си, а не на клиентите!

Пепо
Пепо

и аз бях фен на Huawei като минах през П20 Про , П30 Про , но сега съм със Самсунг , ако имаха Гуглето , бих се прехвърлил на П40 Про ( който в момента е на уникална промоция – около 400-450 евро – щото никой не го иска , и не могат да го пробутат, без Гуглето, предлага се в Западна Европа)

Евлоги
Евлоги

Един голям ПРАЗ,. Платено съобщение и СПАМ

115
115

Въздухари.
Да се самозакрият и да не мъчат хората с недъгавия си магазин.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

За оня, където не би взел хуавей, заради липса на гугъл, ами все още са стабилни телефоните от последните две три години, вземете преден модел и това е, няма да си с най-новата нищо различаваща се андроид операционна система и няма да имате най-новата почти неразличаваща се камера и няма да имате, почти неразличаваща се скорост на телефона. Ще кажеш, че не би си зел тесла на 2-3 години, щот искаш най-новата, логика… Всеки си решава де, някой обичат хайпа и да бъдат фомота (не не е правописма грешка с мека китка). Демек тотални консуматори и за това живеят, работа… Виж още »

112
112

Аз пък на драго сърце ще си взема смартфон без услугите на Гугъл, когато дойде време за смяна на устройството.

Големия
Големия

Имал съм чист китаец.
Ползвах всичко необходимо две години.
Всеки решава сам за себе си.

Хухавей
Хухавей

Аз бих си взел huawei p40pro, качвам му един Blackmart и Aptoide и си свалям всички Apk – та като от Google play, след това е лесно да го инсталираш, все пак андроид е свободна операционна система. Братята руснаци пък имат доста богата колекция в 4PDA, там дори са Pro версиите. И последен плюс, Google services във фонов режим дотук във всички телефони ми е бутал страшно много батерията, сега фабрично го няма. Всеки сам си преценява, но за мен Гугъл си е радост че отсъства….

Гого
Гого

Аз имам p20 и смятам цена качество няма кой да ги бие

الأحلام تصبح حقيقة
الأحلام تصبح حقيقة

Платена Реклама!
-Дисплей Samsung S10
-Гръб Samsung S20 Plus
-Дисплей Само 90херца
-Kirin 990 2019г. срещу Snapdragon 865 2020г. ?
-Малка батерия
-Няма Качествен Стерео Звук в 2020 година сме Алооо Желев и Колев!
Мислите си ,че като платите на тази алчна въшка хората ще ви купят боклука ли?
Флагман ще ви се ама не е.
Такава Грозития с толкова Недостатъци за Толкова Пари Нито Ще си я Купя Нито Пък Ще я Препоръчам на Някой!