fbpx
5 C
София

„Собствениците на смартфони Huawei ще имат достъп до всички необходими приложения“ – Георги Колев, Huawei България

Най-четени

В края на миналия месец у нас се състоя премиерата на втория смартфон на Huawei със сгъваем екран – Mate Xs. Използвахме официалното му представяне, на което присъстваха някои от най-важните лица за компанията в региона, за да поговорим с Георги Колев – търговски директор Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. И ако новият и впечатляващ смартфон бе само повода за срещата ни, то разбира се нямаше как въпросите ни да не са насочени основно към ситуацията със САЩ, използването на Google услугите от компанията и бъдещето, свързано с новата AppGallery и Huawei Mobile Services и очаквания P40 Pro

Току що представихте Huawei Mate Xs. Ще се продава ли в България и какъв интерес очаквате?

Телефонът ще се продава в България. Продажбите започват от 6 април. Той е по-нишов продукт и нямаме определени очаквания. Моделът е представата на компанията за визията на телефоните на бъдещето – да можеш да си сгънеш таблета и да стане смартфон. Xs е предназначен не за масовата публика, а за тези, които ще намерят нещо допълнително в него и имат по-особен поглед към технологиите. След време тези продукти ще станат по-достъпни, но в момента заемат тясна ниша от пазара.

Използвам повода – представянето на новия сгъваем Huawei Mate Xs, за да ви попитам това, което всички се интересуват. Какво става? Новите модели имат ли Android, имат ли Google Mobile Services? Какво ще се случва от тук насетне?

Android има и винаги си е имало. Той е операционна система с отворен код, която спокойно можем да използваме и надграждаме в нашите смартфони. Заради събитията между САЩ и Китай разликата е, че няма Google Mobile Services и те вече са заменени с Huawei Mobile Services.

Това включва и магазина за приложения? Как това променя играта?

В новите ни апарати като представения преди време Mate 30 Pro и сега Mate Xs отсъства магазина за приложения Google Play, а на негово място сега има ново представения AppGallery на Huawei. В момента се работи активно по него и той ще е напълно подготвен за премиерата на P40 Pro, която очакваме в края на месеца. В него ще има заредени възможно най-много приложения, като с приоритет са тези, които са най-популярни. Всички те ще могат да се ползват в новите ни телефони, независимо че те не разполагат с GMS, а с HMS.

Преди време се появи новина, че в самия апарат предварително ще бъдат заредени тези ТОП приложения, били те 70, или 100. Това възможно ли е?

Не мога да коментирам тази новина, тъй като това не е факт. Предвид многото спекулации, избягвам да коментирам нещо, което не е влязло официално в моя мейлбокс и аз не съм го видял. Иначе идеята е, че в Huawei осъзнаваме необходимостта на хората от приложения и затова работим AppGallery да стане едно максимално добро място, за да могат хората да намерят това което търсят. Инвестираме много усилия и средства в това начинание и мога да ви кажа, че ще имаме и нови приложения, които ще бъдат дори по-добри от тези в PlayStore, с които хората са свикнали.

А как сте с времето? Мислите ли че до края на март това вече ще е факт?

С темповете, с които работим, до края на месеца Huawei App Gallery ще предостави доста добри опции за крайния потребител. Той ще има достъп до страхотно устройство, работещо с всички необходими приложения, в повечето случаи идентични с тези, които то този момент е използвал в своя Huawei с GMS.

Официално в България има ли приложения, с които работите и които ще са част от App Gallery?

Работим лично с всички приложения, които са класирани в Топ 100 на българския пазар и доста от тях вече са качени в нашия маркет. Има и такива, които са в процес на качване, работи се активно, за да осигурим комфорта на всички български потребители, решили да си купят Huawei.

В момента заради отсъствието на GMS не работят някои приложения като HBO GO, Netflix, това ще успеете ли да оправите в следващите седмици?

За тези приложения се работи на по-високо ниво. Това зависи от нашия специален отдел в централата, който работи със световните приложения и компании. Всяка държава работи с приложенията на локално ниво и аз мога да коментирам това.

За много потребители най-чувствителна е темата с мобилното банкиране, тъй като то изисква и сигурност. Работите ли с българските банки?

Да, работим с всички банки, които имат приложения за Android и техните решения ще намерят място в нашия App Gallery. Клиентите ни няма да имат проблем с това.

Друга чувствителна тема са приложенията, свързани с позициониране. Ще има ли какво да замести Google Maps?

Точно в тази посока се влагат изключително много усилия. Имаме редица алтернативи, които ще могат да се използват, а картите на Google за сега могат да се използват, но през мобилния им сайт, не с отделно приложение.

А социалните мрежи?

Всички популярни ги има в AppGallery, а Facebook и Twitter лесно могат да се свалят още в момента, в който се опитате да отворите сайтове им през нашия браузър. Този проблем е решен и нашите смартфони си имат напълно работещи приложения за социални мрежи.

Как ще коментирате новината, че новите телефони, бидейки оборудвани с HMS ще са и по-евтини от своите конкуренти и от самите флагмани на Huawei от предходните години. С колко по-евтини ще бъдат?

В момента не мога да коментирам цената, няма нищо официално. Всичко, което се е появявало в новините досега, са спекулации.

А въпреки това разделение и тръгване в това посока, все пак има ли вариант обратно към по-задълбочено партньорство с Google?

Google продължава да е един от най-важните партньори на Huawei. Ние сме на Android платформа и ще работим с тях до колкото ни позволяват. Предвид настоящата ситуация не се вижда за P40 Pro до датата на премиерата нещо да се промени. Ще представим смартфон, работещ с последна версия на операционната система Android, Huawei Mobile Services и AppGallery вместо Play Store.

За по-глобално развитие и за бъдещето е много трудно точно аз да коментирам. Сигурно има само няколко човека в компанията, които знаят.

А как ще коментирате призива на Google хората да не се опитват сами да си инсталират GMS на устройства, които го нямат, визирайки най-вероятно Huawei Mate 30 Pro?

Те са в правото си да казват това нещо, защото иначе някой може да им търси отговорност. Ние нямаме право да слагаме GMS и не го правим. Всеки може да прави с телефона си, след като го вземе от нас, каквото реши. Има още много софтуери, които може да си сложи, но не се препоръчват нито от нас, нито от Google. Huawei с HMS обаче работи отлично и според мен потребителите няма да имат такава нужда. Новите ни смартфони са напълно пригодни за ползване. В нашия офис има десетки хора, които ползват смартфоните си така, имат всички приложения, които са им необходими и не е имало никакво оплакване

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини