Специалисти се натъкнаха на пореден копач на криптовалута за Android

0
1624

Доклади на много компании посочват отличаващата се тенденция в криминалния свят в последната година – миграция от доставянето на рансъмуер към атакуването с „копач“ на криптовалута и по-точно на Monero. Това донякъде е успокояващо за интернет потребителите, тъй като вместо да загубят своите спомени и важна информация безвъзвратно, някой просто превзема системата, не краде нищо, просто използва процесорната мощ на системата, за да изкара някой лев. Или така звучат нещата, когато става дума за десктоп компютър. Когато сте си взели последния модел лъскаво устройство с Android, нещата не стоят точно така. Използването на устройството за добив на Monero може да има пагубен ефект за него и вече има примери за това – за подобни случаи ви съобщихме в края на миналата година.

Специалисти от компанията за информационна сигурност Trend Micro са се натъкнали на поредната зловредна програма, която прави именно това. HiddenMiner, каквото име са ѝ дали, се отличава с това, че успява умело да прикрие присъствието си, прави трудно премахването си (деактивирайки Device Administrator) и „копае“ нон-стоп.

„HiddenMiner използва центрлания процесор на устройството, за да добива Monero. В него липсва функция за изключване, някакъв тип контролер или оптимизатор, който да не използва пълната мощ на процесора, което означава, че той ще копае Monero, докато ресурсите на устройството не бъдат изчерпени. Вземайки предвид природата на зловредната програма, тя може да причини на устройството прегряване и пълно извеждане от строя“, пишат от Trend Micro.

Радващо в случая е, че специалистите от компанията не са се натъкнали на зловредната програма в официалния магазин за приложения на Google, а в неофициални сайтове и засега са засегнати потребители основно в Индия и Китай, но те допускат разпространението му и извън тези страни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари