Спите зле? За това може да са виновни компютърът или мобилният ви телефон

0
24

Националната фондация по съня на САЩ (The National Sleep Foundation) оповести резултатите от свое проучване, което показва, че голяма част от хората не спят добре нощем. 43% от американците заявяват, че те никога или почти никога не успяват да се наспят през седмицата. 60% пък изпитват проблеми със съня всяка нощ, свързани например с твърде ранно събуждане, хъркане или отпадналост и чувство на умора.

Докато част от проблема идва от напрегнат живот, плачещи бебета или пък режим на работа, свързан с денонощни ангажименти, то друга част се причинява от електронните устройства, които са около нас, считат от фондацията.

„Проучването, в което участваха 1508 американци на възраст между 13 и 64 години, разкрива, че хората масово и редовно използват излъчващите светлина екрани в най-важния час преди заспиване”, казва д-р Чарлз Шайслър, професор в Хардвардския медицински институт и началник на oтделението по медицина, свързана със съня, във филиал на института. “Нахлуването на подобни напрягащи технологии в спалнята може би е причина за големия дял респонденти, които заявяват, че редовно получават по-малко сън, отколкото имат нужда”, допълва той.

Повечето американци признават, че използват някакво електронно устройство – радио, телевизия, компютър или мобилен телефон, час, час и нещо, преди да заспят. 95% правят това поне няколко вечери седмично.

И не става въпрос само за гледане на „Анатомията на Грей” или друг сериал. Хората сърфират в Мрежата, късно през нощта, при това редовно.

Фондацията е установила, че 6 от 10 души използват компютрите си най-малко няколко вечери през седмицата, точно във времето, преди да си легнат. Нещо повече, около половината тийнейджъри и младежи на възраст 20-29 години признават, че използват компютрите си почти всяка вечер преди да заспят.

Анализаторът от The Gabriel Consulting Group Дан Олдс не счита, че електронните устройства са такъв бич за хората. „От известно време насам телевизията и компютрите са се наложили като важен елемент от нашата подготовка за заспиване. Какво очакват от нас от Националната фондация по съня да правим посред нощ? Да си говорим с хората около нас ли?”, коментира той.

Част от проблема, особено сред тийнейджърите, възниква от факта, че те си чатят или си пишат SMS-и през нощта.

Проучването сочи, че един на всеки десет тийнейджъри се буди всяка или почти всяка нощ от обаждане, SMS или и-мейл. Един от всеки 5 тийнейджъри и хора на възраст 20-29 години се буди поне няколко нощи в седмицата от позвъняване на мобилния си телефон.

„За съжаление, с мобилните телефони и компютрите, които правят живота ни по-продуктивен и забавен, също може да се злоупотребява до такава степен, че те да са причина за това милиони американци да спят по-малко, отколкото имат нужда, което да ги кара да се чувстват неразположени на следващия ден”, обяснява Ръсел Розенбърг, заместник-управител на фондацията.

Олдс обаче заявява, че това в крайна сметка не е чак толкова лош знак. „Доволен съм, че сънят само на 10% от младежите се смущава от обаждания или съобщения през нощта”, заявява той. „Това означава, че 90% от тях вече са разбрали, че трябва да изключват телефоните си или пък че не са чак толкова популярни, за да получават среднощни обаждания”, коментира той. Кой знае…?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари