Според IDC, търсенето на смартфони в Китай започна да спада

0
39

През последните няколко години търсенето на смартфони в световен мащаб непрекъснато нарастваше, най-вече благодарение на китайския пазар на мобилни устройства. Според последни данни, търсенето и купуването на смартфони в Китай за първи път от 6 години е започнало да намалява. В сравнение с първото тримесечие на 2014 година, обемът на доставките е спаднал с 4% до 98,8 милиона мобилни устройства, а спрямо същия период на 2013 година – с 8%. Според експертите, започва насищане на китайския пазар, който започва да прилича на пазара на смартфони в САЩ и Великобритания. При подобен пазар, продажбите се осъществяват по други модели и за постигане на същия ръст е необходимо потребителите да бъдат привличани към закупуването на нови модели смартфони.

Анализът е на IDC и показва, че най-много смартфони на китайския пазар е вляла компанията Apple с дял от 14,7% или 14,5 милиона iPhone. На второ място е Xiaomi с 13,7% пазарен дял, а миналогодишният лидер Samsung намали доставките с 53% и слезе на четвърто място с 96% пазарен дял.

Xiaomi побърза да каже, че резултатите на IDC не са верни и представи данните на конкурентната агенция IHS, според които китайската компания продължава да е на първо място.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за