fbpx
3.8 C
София

Средностатистическият възрастен ще притежава 19 телефона през живота си и ще ги загуби до 50 пъти

Най-четени

Средностатистическият възрастен ще притежава 19 телефона през живота си, като през този период ще ги изгуби 50 пъти.

Проучване сред 2000 собственици на мобилни телефони показа, че типичният човек се сдобива с нов телефон на всеки три години и четири месеца. Tова прави 19 устройства за типичната продължителност на живота на възрастния човек в Обединеното кралство от 63 години.

Средностатистическият потребител на смартфони също така има два мобилни телефона, прибрани в чекмеджетата.

Около 13% имат два пъти повече – четири или повече.

Оказа се също така, че само 29% са рециклирали мобилния си телефон, преди да го заменят с нов модел. Двама от всеки петима (41%) признават, че не знаят какво да правят със старите устройства.

Ларс Силбербауер, главен оперативен директор на HMD Global, домът на телефоните Nokia, който поръча проучването, за да отбележи старта на абонаментната услуга за мобилни телефони „Circular“, заяви:

Смартфоните имат значителен принос към световните електронни отпадъци и ние искаме да променим това. Важно е устройствата да имат многократен живот и като гарантираме, че те се рециклират в края на жизнения им цикъл, можем да помогнем устройствата да не попадат на сметища.

Проучването също така установи, че почти половината от британците (48%) ще запазят старите устройства в случай, че им потрябва резерва. Една трета (34%) ще ги предадат на семейството и приятелите си.

И въпреки че могат да приберат пари в джоба си, само една четвърт (27%) са продавали или заменяли частично употребяван телефон.

Оказа се, че две трети от анкетираните (67%) са заменили мобилен телефон, който все още е в добро състояние. Почти половината, 44%, искат да имат най-новия софтуер и функции на своето смарт устройство.

Други 39% са заменили работещ мобилен телефон, тъй като батерията му е започнала да намалява, а 26% просто са се възползвали от безплатен ъпгрейд по договора си.

И въпреки че 46% са съгласни, че е лесно да се рециклира стар мобилен телефон, почти половината (47%) не знаят как да го направят.

Само 28% от анкетираните потребители на мобилни телефони са избрали устойчивия начин за закупуване на смартфон или таблет втора употреба.

Това е така, въпреки че всеки трети (32%) заявява, че е по-вероятно да си купи устройство втора употреба, ако знае, че това е по-щадящо за планетата, отколкото закупуването на чисто нов модел.

Основните причини за покупка на употребяван смартфон са опитът да се направи по-устойчив избор при покупка (70%), убеждението, че купуването на чисто нов смартфон може да бъде загуба на пари (48%), и съгласието, че употребяван мобилен телефон може да работи също толкова добре, колкото и нов (52%).

Въпреки това, от една пета (19%) от анкетираните, които биха били по-малко склонни да инвестират парите си в устройство втора употреба, 61% казват, че това е така, защото не смятат, че хардуерът ще работи толкова добре.

Проучването, проведено чрез OnePoll, установи също така, че една трета смятат, че индивидуалните действия, които предприемат, като например рециклирането на електронните си отпадъци, не оказват влияние върху околната среда и устойчивостта.

Ларс Силбербауер добави: 

Искаме да възнаградим тези, които споделят същите ценности като нас, и активно да стимулираме потребителите да държат телефоните в джобовете си по-дълго време и да работят за удължаване на цялостния жизнен цикъл на устройствата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини