Стартира серийното производство на смартфона Librem 5

6
1029

Компанията Purism обяви че е започнало масовото производство на смартфона Librem 5, характерен преди всичко с наличието на софтуерни и хардуерни средства за блокиране на следенето и събирането на информация за потребителите. Смартфонът предоставя на потребителя пълен контрол върху устройството и работи почти единствено с отворен софтуер, включително драйверите и фърмуера.

Разработчиците съобщиха, че всички етапи на проверка на качеството са преминали успешно и проектът преминава към масово производство и редовни продажби. Първите екземпляри от този смартфон ще бъдат изпратени на участниците в програмата за предварително поръчване, благодарение на която се осъществи финансирането на този проект. Доставките по предварителните поръчки ще бъдат осъществени до началото на месец декември, а в началото на януари ще започнат продажбите в САЩ. Масовите продажби на Librem 5 ще започнат през месец февруари.

Смартфонът Librem 5 работи под управлението на изцяло отворената Linux дистрибуция PureOS, базирана на Debian и графичната среда GNOME, оптимизирана за работа със смартфони. Устройството разполага с три хардуерни превключвателя, които директно могат да изключват някои сензори – IMU+компаса & GNSS, сензорите за осветеност и за разстояние.

Разработването на мобилни приложения за този смартфон се осъществява с помощта на библиотеката libhandy, която дава възможност едни и същи GNOME приложения да се използват както в смартфоните, така и в персоналните компютри. Чрез включване на монитор към смартфона се получава типичната десктоп среда GNOME със стандартните вградени приложения.

Цената на смартфона Librem 5 е $799.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари