Google публикува ежемесечната статистика по разпространението на различните версии на мобилната операционна система Android.

Данните са събрани в рамките на седем дни до 11 септември включително на база посещенията на магазина за приложения Google Play Store.

Редакциите Gingerbread и Ice Cream Sandwich постепенно слизат от сцената, като първата не се поддържа още от месец февруари тази година. Jelly Bean също губи потребители и нейният дял падна до 6,9%. Най-много е загубила версията KitKat, но това става всеки месец през последните година и половина.

Този път Android 5.x е загубила само 0,4%, което може да се каже, че е по-добре от миналия месец, когато тя загуби 0,9%. Marshmallow също бележи спад, но си остава най-използваната версия. Най-голям ръст отново бележи Android Nougat. Тази версия на операционната система Android излезе едва преди година и нейният дял вече е 15,8%. А версия 7.1 и след 11 месеца си остана на 1,6%.

Засега Android 8.0 Oreo я няма в статистиките, което означава, че нейният дял е под 0,1% от всички посетители на магазина Google Play. Но скоро ще започнат продажбите на смартфони с тази версия, нейният дял ще започне да се увеличава и Oreo ще влезе в отчетите и статистиките.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за