Стачка във Foxconn заради нови стандарти за качество за iPhone 5

10
26

Под натиск от страна на Apple ръководството на компанията Foxconn се опита да предприеме мерки за подобряване качеството на iPhone 5, но в отговор работещите в завода обявиха стачка. Според служителите, спрямо тях се поставят твърде високи изисквания и се оказва огромен натиск. Така вчера спря работата на няколко линии в заводите на компанията, произвеждащи iPhone 5. В стачката участват между 3 и 4 хиляди работници.

Припомняме, че веднага след началото на продажбите на iPhone 5 много клиенти започнаха да се оплакват от драскотини по корпуса на смартфона, налични дори върху току-що разпечатани устройства. Ръководството на компанията въведе по-строги стандарти за качество, което предизвика недоволство сред служителите на Foxconn. Работниците твърдят, че повишаване на качеството не е възможно без допълнителна подготовка на персонала, но управата на компанията не желае да организира каквото и да било обучение.

Според очевидци, в заводите на Foxconn са възникнали конфликти между работниците и инспекторите по качеството. В резултат на това няколко души са били хоспитализирани. Ситуацията е била влошена и от нежеланието на ръководството да Foxconn да осигури платен отпуск на своите служители по време на празници.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
sliderumone-77peichinyftpkidkaldataforumuser Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sliderum
sliderum

Огризките искат хем, качество, хем количество, хем да плащат минимум пари на работниците. Ми да вземат от ръководството на Ябълката комплект отвертки и поялник и да почнат да сглобяват!

one-77
one-77

забрави да добавиш „хем да вземат n-пъти повече пари от продажби“

peichiny
peichiny

Колкото и да съм fan на Apple,възмущавам се от начина им да експлоатират работниците си и да трупат огромни богатства и популярност!!!:doh:

ftpkid
ftpkid

Значи да правят телефоните си от евтина пластмаса, без да налагат какъвто и да е QC? Явно работи за Самсунг…

kaldataforumuser
kaldataforumuser

Всъщност, ако трябва да сме напълно коректни, работници на Епъл в заводите на Фокскон няма. Епъл възлага поръчка на Фокскон (който няма нищо общо с Епъл, а е една независима китайска компания, която дава работа на около 1.2млн. души и която произвежда също за Майкрософт, HP и много други гиганти) и иска определено качество, за което трябва да се погрижат китайците. Как ще го постигнат не е задължение на Епъл, която не може да се бърка в работата на друга независима компания. Пример: Ти правиш модел на маса например, но нямаш завод за производство. Възлагаш поръчката на някоя фирма, която… Виж още »

kilara
kilara

По принцип си прав kaldataforumuser ,ама както пише във статията:

Цитат:


Под натиск от страна на Apple ръководството на компанията Foxconn се опита да предприеме мерки за подобряване качеството на iPhone 5


Така че и Apple са оговорни по някакъв начин.Както казаха колегите по-горе преди мен хем искат евтино производство,хем много високо качество.Еми няма как да стане.Като Foxconn не може да им покрие изискванията за кчество,вместо да ги натискат(и Foxconn от своя страна да натискат работниците)да си намерят заводи които могат да им осигурят това качество и да се бръкнат малко повече.Средно положение няма.Така че това не ги оправдава Apple.

kaldataforumuser
kaldataforumuser

Ама за това не са виновни Епъл, те са си в правото да искат подобряване на качеството, защото знаеш какъв шит излезе, което бие жестоко по реномето на Епъл. Как ще се постигне това подобрение на качеството, от Епъл не се интересуват. Те са в правото си да го поискат като възложител на поръчка, а Фокскон трябва да се справят с претенциите на възложителя. За 100% от условията на работа в заводите на Фокскон, както и заплатите и всичко друго свързано с работниците, отговорник е Фокскон. Никой не може да им се меси в управлението. Ако са разтревожени за работниците… Виж още »

ftpkid
ftpkid

А Фокскон отричат да е имало бунтове(клик).

Може да се каже, че Фокскон не е тяхна компания(на Apple), че да подобряват условията там, но в първоизточника на новината има следната сентенция:

Цитат:


It was reported that factory management and Apple, despite design defects, raised strict quality demands on workers, including indentations standards of 0.02mm and demands related to scratches on frames and back covers. With such demands, employees could not even turn out iPhones that met the standard.


Съответно има и някакъв натиск от страна на Ябълката.

sliderum
sliderum

@kaldataforumuser За колкото са платили – толкова получават! Мислили са си, че това качество е достатъчно, че да издоят максималната печалба и че фанатизираните фенове, ще си затраят. Уверен съм, че по начало не са имали намерение да предоставят по-високо качество, но не им мина номера този път. Ако искат повече – да си платят повече, като извият ръцете на под изпълнителите си, тези допълнителни пари да отидат за повишение заплатите на работниците и за обучение, които се занимават с изпълнение на тяхната поръчка. При това положение работниците няма да стачкуват, защото поне малко по-адекватно ще им се заплаща и… Виж още »