fbpx
8.5 C
София

Страда ли батерията на телефона при зареждането през цялата нощ

Най-четени

Смартфоните са се подобрили много през годините, но все още издържат само около един ден без зареждане при усилена употреба. Това означава, че повечето от нас зареждат батерията цяла нощ, докато спят. Това добре ли е за батерията?

Технологията на батериите всъщност се е подобрила доста във времето. Проблемът е, че сега телефоните могат да правят много повече, което означава, че изискват повече енергия. Крайният резултат е по-големи, по-добри батерии, които обаче трябва да се зареждат ежедневно.

Информацията се променя

Това, което обърква ситуацията е, че има много противоречива информация. Може би сте чували, че не е добре да се зарежда телефона през нощта. Може би сте чували и че няма проблем в това.

Част от объркването се дължи на напредъка в технологията на батериите. Нещата, които са били верни преди време, вече не са верни. Ето защо трябва да се интересуваме повече от това как всяко едно нещо функционира. Нека да разгледаме каква е ситуацията в момента.

Как функцонира зареждането

Основното тук е как да използваме „правилно“ джаджите си. В повечето случаи устройството е проектирано да се справи с всичко, за което се притеснявате. Например, не е нужно да се затварят приложения на Android. Телефонът е направен така, че да се справя с много задачи едновременно вместо вас.

Смартфоните са проектирани със защити, които да предпазят батерията и другите компоненти вътре. Едно от нещата, които могат да навредят на телефоните, е прегряването откъдето възникват и голяма част от притесненията за зареждане през нощта.

Повечето телефони се зареждат бързо, когато за първи път се включат или се поставят на безжично зарядно устройство. След известно време обаче зареждането се забавя и спира напълно, когато достигне 100%.

Разбира се, тъй като спира да се зарежда на 100%, батерията бавно пада. След като отново стигне до 99%, си набавя много малко количество енергия, за да се върне обратно до 100%. Този цикъл се повтаря, докато телефонът не се  изключи от захранването. Устройството никога не се презарежда, а по-скоро почти постоянно се зарежда.

Допълнителна защита

Може би сте чували, че най-добре е да се поддържа батерията заредена между 20-80%. Apple и някои производители на Android са въвели допълнителни функции, за да поддържат устройствата в този диапазон възможно най-много.

Започвайки с iOS 13 от 2019 г. iPhones имат функция „Оптимизирано зареждане на батерията“. Когато е активирана, телефонът остава на около 80% през по-голямата част от нощта. Има алгоритъм, който изчислява кога обикновено се събуждате и зарежда устройството до край малко преди това. На сутринта батерията е пълна на 100%, като не е била между 100%  и 99% през цялата нощ.

Някои устройства на Android имат по същество същата функция. OnePlus го нарича „Оптимизирано зареждане“, телефоните Google Pixel имат „Адаптивно зареждане“. Устройствата Samsung Galaxy са по-напред и позволяват да се поддържа батерията до 85% през цялото време.

Ако телефонът се зарежда през нощта, добра идея е да се активират тези функции, ако ги има. Това прави зареждането през нощта по-малко проблематично.

Как се дефинира „лош“?

С всички тези защити е много, много трудно да се нанесе повреда на батерията на телефона. Батериите обаче ще се влошават с времето и не може да се направи нищо за това. Въпросът е само колко се ускорява този процес.

Циклите на зареждане влияят най-много върху живота на батерията. През колкото повече цикли на зареждане преминава, толкова повече се засяга батерията. Ето защо е най-добре телефонът да се поддържа между 20-80%, доколкото е възможно.

Поради тази причина зареждането през нощта може да ускори процеса на разваляне на батерията. Цикълът между 99-100% за няколко часа е нещо като включването и изключването на лампа. Това няма да накара крушката да избухне в пламъци, но в същото време не е добре за нея.

Това са въпросите, който трябва да се зададат, когато става въпрос за зареждане на устройствата през нощта. Какво точно представлява „лошо“ за батерията? Телефонът ще прегрее ли или ще се запали? Не, съществуват защити за предотвратяване на това, стига да се използва правилното оборудване. Ще намали ли живот на батерията? Да, но може би няма да бъде осезаемо.

Зареждане през нощта без да навреди

Има някои неща, които могат да се направят, за да се зареди телефонът през нощта без да има негативно влияние на батерията. Първото и най-важно, е да сте сигурни, че устройството има пространство, за да се охлажда. Прегряването не е желателно, така че то не трябва да бъде покрито с нищо.

Другото важно нещо, което може да се направи, е да се избере правилното оборудване за зареждане. Много е важно използването на оригиналните за телефона зарядни устройства, както и тези, които са специално предназначени за него. Освен това може да се избягва опцията „бързо зареждане“ през нощта. По-бавното стигане до 100% означава прекарване на по-малко време в цикъла от 99-100%.

Освен това трябва да се приеме, че батериите не могат да издържат вечно. Използването на телефона натоварва батерията. Това няма как да бъде избегнато. Този процес може да се забави, но повечето от нас нямат друго удобно време да заредят устройствата си освен през нощта. Това вече е част от ежедневието ни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

28 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини