Създадоха самовъзстановяващо се стъкло за смартфони

2
18

Група химици от университета на Калифорния в Ривърсайд са създали самовъзстановяващ се материал, който може да провежда електричество. Това позволява, той да се използва като дисплей за смартфоните.

Водещият автор на изследването Чао Ван в хода на 253-тата Национална среща и изложение на Американската химическа общност (ACS) каза, че материалът отлично се проявява в тестовете за устойчивост на надраскване и чупене. Ако бъде скъсано на две половини, то след това за пълното му възстановяване е нужен по-малко от ден. Той може също така да се разтяга 50 пъти от първоначалната си дължина.

В основата на материала стоят нековалентни връзки, известни като йон-диполно взаимодействие. Така, че ако той бъде повреден или скъсан, йоните и молекулите се привличат един към друг, възстановявайки повърхността.

„Може да изглежда, че самовъзстановяващия се материал може да се използва в по-далечното бъдеще, но съм сигурен, че той скоро ще се появи в мобилните телефони. След около три години те ще бъдат на пазара и ще променят ежедневието ни“, казва Ван.

Създателите твърдят, че при разработването на иновативния материал, те са били вдъхновени от герой от комикса за Росомаха, който също има способността да се регенерира. Създателите са уверени, че техният материал, с изключение на смартфоните, може да се използва в роботиката и биосензорите.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Звучи прекалено нереално, да не е пак шега от първи април? Ако не може ли първоизточника на тази новина?

Уил
Уил

Е Чао Ван питаи