Със Snapdragon 215 Qualcomm възнамерява да направи и най-евтините телефони 64-битови

3
783

Компанията Qualcomm непрекъснато търси начини да увеличи мощността на своите мобилни процесори. Освен с едни от най-бързите продукти на пазара (Snapdragon серия 800), компанията е добре известна и с бюджетните модели Snapdragon 200. Последното попълнение тук е номер 215, който трябва да замени старата SoC 212. С него обаче ще пристигнат и много нови функции, присъщи допреди за по-модерните смартфони.

На първо време трябва да отбележим факта, че новият Snapdragon 215 е с 64-битова архитектура. С оглед базовата мощност това означава поне 50 процента повишение на производителността в сравнение със стария 212. Освен това чипът включва хардуерната поддръжка на двойни камери, отново за първи път за тази серия. Те ще могат да заснемат FullHD видео съдържание. Поддържаната резолюция на изобразяване на дисплея е повишена до HD+ (за жалост все още не и FullHD). За първи път за серията 215 ще може да правят NFC разплащания, както и да се поддържат едновременно две LTE SIM карти. Това става благодарение на модема Snapdragon X5, позволяващ безжична LTE скорост от 150Mbps. Благодарение на него мобилните телефони ще могат да се свързват и чрез протокола Wi-Fi 802.11ac (познат още като Wi-Fi 5).

Този процесор ще се използва в смартфони с цена под $150 и най-вероятно с ОС Android Go (която също може да е 64-битова). Преди време HMD използва по-стария 212 процесор в телефона Nokia 2, преди да го замени с процесор на MediaTek в Nokia 2.2. Това означава, че ако си вземете толкова евтин телефон, фактически не губите никакви важни за нормалната ви ежедневна работа функции (като например NFC плащанията).

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Добре че конкуренцията вече има за бюджетният клас процесори, които доставят функционалността, която ще има дракУнЪ 215, от вече над година.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Звучи интересно 🤓. Затова границите „нисък“ ; „среден“ и „висок“ клас са съвсем размити 🕵 … освен в цената 😀.

pedro
pedro

Последните години Quallcom разработват не по-мощни, а предимно по-слаби процесори.