fbpx
3.9 C
София

Телекомите отвръщат на удара с безплатните разговори и SMS-и

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

По време на тазгодишното изложението в Барселона шефовете на големите мобилни оператори бяха принудени да преминават покрай щанд, който едва ли биха желали да виждат. Той бе на малката калифорнийска компания Pinger, която предлага на клиентите си в САЩ и Германия възможността да изпращат безплатни текстови съобщения.

Софуерът на Pinger заедно с други смартфон услуги като iMessage, BlackBerry Messenger, WhatsApp, Viber Media, Facebook Messenger и KakaoTalk успяха за само няколко години да намалят драстично приходите на мобилните доставчици от текстови съобщения. Според анализатори този процес ще се задълбочава и в бъдеще за радост на потребителите и ужас на телекомите, пише inews.bg.

Самите приложения позволяват на потребителите да си чатят безплатно по мобилните мрежите на доставчиците или по интернет, когато телефонът им има Wi-Fi достъп. Част от техните създали като Pinger печелят не от потребителски такси а от реклама и могат да работят също толкова добре и върху компютри.

Британските анализатори от Ovum оценяват, че за миналата година телекомите са изгубили близо 14 млрд. долара от приходи, които иначе биха дошли от писането текстови съобщения. Анализаторите отчитат, че големите компании все още печелят 153 млрд. долара от тази услуга, което обаче е с 9 процента по-малко от година по-рано.

„Писането на текстови съобщения стана безплатно, каквото в бъдеще ще бъде и провеждането на разговори по телефона“, казва съоснователят на Pinger Джо Стифър. „Достъпът до информация ще наподобява достъпа до електричеството или водата. Той няма да е изцяло безплатен, но днес дали се притеснявате, когато дадете на своя гост чаша вода или му позволите да се включи към домашния ви интернет? Не мисля.“
Както може да се очаква мобилните оператори въобще не са доволни от новата ситуация. Изпълнителният директор на Telecom Italia Франко Бернабе заяви пред MWC, че безплатните текстови съобщения подкопават възможностите на телекомите да инвестират в развитие на мрежите си.

За да отговорят на предизвикателството големите доставчици обявиха тази седмица, че ще се опитат да си възвърнат позициите, чрез представянето на нов софтуер. Той ще носи името Joyn и ще бъде вграден в новите модели мобилни телефони. Неговото ползване ще позволи на потребителите да изпращат базирани в интернет съобщения и да провеждат разговори, без да плащат отделни такси за тях.

Новата технология е представена от индустриалната група GSMA (Groupe Speciale Mobile Association). Очкава се Joyn да бъде пуснат тази година от оператори във Франция, Германия, Италия и Южна Корея. Тестова бета версия на софтуера вече бе пусната за испанските клиенти на Vodaphone Group, които ще получат достъп до нея със смартфони под Android.

На техническо ниво Joyn се опитва да се справи с един от големите проблеми на приложенията за безпланти текстови съобщения – за да осъществят комуникация и изпращачът и получателят трябва да ползват едно и също приложение. Все още още обаче не е ясно дали Joyn S ще работи върху всеки телефон. Apple например по принцип не се съобразяват с правилата на мобилните оператори, коментират от AP.
Анализатори обаче смятат, че няма начин да се разбере предварително дали потребителите ще се прехвърлят към Joyn след пускането и изпробването му. Те обаче отбелязват, че последната голяма технологична новост, дошла от средите на мобилните оператори, се е появила през 90-те години на миналия век с появата на първите текстовите съобщения.

От друга страна смарфоните, които идват с договор от мобилен оператор често съдържат редица приложения, които потребителите никога не използват и избират да свалят техни аналози от интернет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини