Теленор започва своите 5G тестове в България с първия медицински преглед, извършен през новата технология

6
794
Тази седмица Теленор стартира серия от практически тестове на 5G, като представи първия медицински преглед на пациент в България, извършен през новата технология.

Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, който се намираше в централата на Теленор в София, и проф. д-р Диян Енчев, началник ‘’Травматологичен комплекс’’ в болницата, който преглеждаше от своя кабинет. Прегледа наблюдаваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

По време на събитието беше проведен първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас. Той се осъществи между Джейсън Кинг и Росен Желязков и известния български актьор Башар Рахал, които размениха идеи за следващите локации за 5G тестове. Това беше първият от серията практически 5G тестове под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“, които Теленор ще извърши в България през следващите месеци, след като три седмици по-рано компанията получи тестови спектър.

Посредством различни демонстрации, телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология. Те ще бъдат специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата. Демонстрациите на 5G технологията ще бъдат проведени освен в София, и на редица други места из страната.

Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни

За целта Теленор ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни локации. „Вярваме, че инвестициите в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса.

С появата на тази технология от ново поколение ще положим основата за създаването на напълно нови услуги и бизнес модели, от които да се възползват нашите клиенти“, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор.

„Благодарим на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Комисията за регулиране на съобщенията за продуктивния диалог и подкрепата им по отношение темата за спектъра“, допълни той.

„5G е революция за икономиката, индустрията, обществото, за хората. Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията разбират значимостта на този подход. Имаме изключително ползотворен диалог с телеком операторите, за което благодаря – не само за демонстрациите, а за смелостта да инвестират заедно с големите европейски телекоми в този момент, в това начинание и в това приключение“, каза министър Росен Желязков „Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“, каза проф. Балтов.

Гостите на събитието имаха възможността сами да направят реален тест на скоростта на 5G технологията и да видят демонстрация на онлайн гейминг през 5G, както и едновременен стрийминг на 16 Full HD видеа. След края на събитието гостите и работещите в „Бизнес парк София“, където е и централният офис на Теленор, също имаха възможност да тестват на живо възможностите на 5G. Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията, спрямо достъпните днес, са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Той
Той

Струва си да хванеш рак…. все пак порното ще зарежда 0.021 милесекунди по-бързо

Verim
Verim

Интересно ми е с колко ще се надуят таксите, след като влизнаето на тази технология, която за момента е напълно излишна. Месечни такси, започващи от 50 лв.? Не, благодаря.

Tralala
Tralala

Снимката с костюмирания тюфлек и VR очилата кърти мивки…

???
???

Това в лекар!!! Имай уважение!!!

Срам за България
Срам за България

Всичко ново от технологичния аспект е ясен, че задвижва индустриалната машина за пари, но какво се случва във екологията с употребата на тази 5G технология е най-важният въпрос. „Тагваме се“, като държава със огромен туристически потенциал и природа, но какво влияние би оказало? Преди 10г. Фъркаха пеперуди, майски бръмбари, калвачи се чуваха и т.н., а сега освен гарги да прелитат и комари да ни хапят, друго ме виждам… Рядко се виждат връбчета и гълъби(не казвам, че пък те точно са нещо хубаво, но…)? Освен да се самоунищожаваме, нека помислим как в тая задънена софия и ме само колелата да са… Виж още »

pedro
pedro

На пациента умряха ли му гълъбите?