Теленор стартира поддръжката на технологията за видео разговори ViLTE

13
721
Теленор стартира поддръжката на технологията за видео разговори Video over LTE (ViLTE) за клиентите на своите абонаментни планове

Така клиентите на оператора са първите в страната, които могат да се възползват от по-сигурни видео разговори с отлично качеството на връзката и картината през 4G мрежа. Технологията ViLTE е разширение на Voice over LTE (VoLTE), което добавя висококачествено видео към гласовата услуга през LTE.

Услугата не изисква допълнителна регистрация или специално приложение, за да бъде използвана и осигурява пълната сигурност на SIM-базираната проверка за автентичност. Технологията вече е налична за частни и бизнес клиенти, които разполагат с мобилни устройства, които поддържат ViLTE, ползват абонаментен план на Теленор с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. Технологията не е достъпна за потребителите на предплатени услуги и корпоративни клиенти, които ползват някои специфични бизнес услуги.

В момента от технологията могат да се възползват собствениците на общо 23 модела смартфони. Това са Huawei P20, P20 Pro, P30 и P30 Pro, Samsung Galaxy S7, S7 edge, S8, S8+, S9, S9+, S10, S10e, S10+, Note8, Note9, A6, A6+, A8, J4, J6, J6+, A7 и A9. За провеждането на видео разговори чрез ViLTE е нужно и двете страни да използват технологията.

Обажданията, осъществени чрез ViLTE се таксуват съгласно ценовата листа, приложима за използвания мобилен план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет. За да се възползват от възможностите на технологията, клиентите на Теленор трябва да се уверят, че използват някое от поддържаните устройства и да активират опцията за VoLTE в неговите настройки.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
9 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
pedroНякойTGRogoronsim Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TGR
TGR

Уф, те тези нашите оператори не могат/искат да пуснат VoLTE на всички поддържащи го телефони (даже в Грузия стандартн за предплатените карти)
Вече хората 5 Г ще пуснат тука VoLTE и ViLTE ще преоткриваме.

Някой
Някой

А всъщност проблема е в производителите на устройствата (телефоните). В зависимост от пазара и от склонноста на операторите да платят едни пари на производителите…

TGR
TGR

Това, което казваш не е вярно.
Какво общо има VoLTE и ViLTE с операторите да плащат на производителите.
Това е технология, като WiFi, за която производителите са платили на „чип мейкърите“, които я ползват. В крайна сметка крайният потребител я е платил, но това е друга работа.
ИДЕЯТА ТУК Е, ЧЕ ПОДДЪРЖАТ ТЕЛЕФОНИТЕ, САМО , КОИТО ТЕ ПРОДАВАТ ОСНОВНО.
Какво общо има оператора, ако аз отида в Грузия както писах отгоре, взема си предплатена карта и ползвам VoLTE при положение , че телефонът ми поддържа тази опция.
Това са просто настройки както са тези за APN-a

Някой
Някой

Това с ползването на VoLTE телефон закупен от един оператор в дадена държава да се ползва в друга държава май не си го пробвал ми се струва… 🙂

Производителите на телефони пишат специалем фърмуер за различните модели за всеки конкретен оператор (ако са 3 за дадена държава се пишат 3 фърмуера за всеки от операаторите…) поради спецификите на реализация на 4G мрежите за всеки от операторите. Параметрите за настройка са мноооого…

Пиша ти го като човек имащ отношение към описания процес.

TGR
TGR

Добре, аз като човек, с просто XIAOMI Mi6 с обикновен EU rom, ползвал тази услуга пък казвам, че не съм съгласен с теб. Моят личен опит пък казва, че до сега с този телефон в 5 държави – Германия, Швеция, Италия , Австрия и Грузия не е трябвало да настройвам нищо освен APN-a за да работи. Това, че всеки оператор си иска от прозиводителите техен си ROM/firmware за телефоните, които продава си е техен проблем. Като си стартира телефона да им излиза тяхното лого, като заредиш браузъра да си отваря тяхната страница и една камара техни приложения, които не можеш… Виж още »

Някой
Някой

Говориш за ползване на data през LTE или за ползване на VoLTE и ViLTE?

За „обикновенната“ data е така както казваш (и винаги е било така), за другите две опции нещата са както ти ги описах. И не операторите искат техен си ROM/firmware, а производителя решава за кой модел телефон да осигури VoLTE и ViLTE в даден оператор… (едни пари и големина на пазара).
ROM/firmware -те са за възможността въобще да можеш да ползваш VoLTE и ViLTE, а не за лого, начални страници и тем подобни простотии.
И да, всеки оператор тества всеки телефон, за който има такъв ROM/firmware…

TGR
TGR

Не говоря за чистата DATA, както се изразяваш.
Говоря си за VoLTE и ViLTE.
Добре де, какво пречи при положение, че телефонът ми поддържа тези функции и мрежата ги поддържа да ги ползвам?
Защо на другите места работи без проблеми а тук с условия?
Не става въпрос за честоти и дали ги поддържа хардуера.

Някой
Някой

Когато се логнеш в мрежата на даден оператор (с негова карта провизирана за съответните услуги) би трябвало оператора да провери по IMEI телефона дали присъства в неговите бази данни, като одобрен да използва VoLTE и ViLTE. Ако е одобрен се праща софтварено обновление с правилните настройки и абоната може да ползва ЦЯЛАТА функционалност. Ако се регистрираш с не одобрен телефон то настройките на мрежата и на телефона не съвпадат напъно и ще може да се ползва само ЧАСТ от функциалностите. Коя част е вече въпрос на изпробване на място…

TGR
TGR

Добре, да кажем че цялото ти твърдение е вярно и е истина.
Защо когато се опитвам да ползвам тази услуга в БГ не работи на моето Mi6.
ОБАЧЕ…
Ако „spoof“-на модела на телефона на S8 или S9 примерно чрез build.prop , без да са сменяни никакви firmware-и и т.н. работи?
Защо?

Някой
Някой

Заради това което XIAOMI са написали във първоначалния фърмуер – от къде са „гледали“ настройките и доколко те съвпадат със тези на моделите с които „spoof“-ваш.
Най-вероятно обажданията работят, но някои от другите функционалности са греда.

ronsim
ronsim

„по-сигурни видео разговори“, можете да Бъдете сигурни че ще Продават информацията на който плати!Тези оператори Не им ли Омръзна да обявяват Глупости.От както снабдиха телефоните с камери само това повтарят.Не познавам някой, който да не ползва някакво приложение базирано на интернет връзка за осъществяване на такива разговори.Поговорка: „Всяко чудо за три дни“

ogo
ogo

Защото не може да ползвам Google Duo или Viber безплатно…

pedro
pedro

Сега да обяснят и кой ще ползва тази глупост.