Телефоните на бъдещето ще могат да снимат през непрозрачни обекти

0
319

Разработка на американски учен може да позволи в бъдещите мобилни телефони да бъдат вградени възможности за снимане през непрозрачни обекти. Това ще стане възможно благодарение на неизползвана част от електромагнитния спектър и нов микрочип, съобщи Mashable.

Екип от Университета на Тексас в Далас е използвал способността на електромагнитните вълни да мерят дължината на различните видове светлинни лъчи. За целта се изследват терахерцовите вълни, които до момента са били невидими за устройствата, предназначени за масови потребители. Тази част от спектъра се намира между микровълните и инфрачервените лъчи. Устройствата, които работят в този обхват могат да снимат през непрозрачни препятствия по подобие на рентгеновите лъчи.

Специални чипове, произведени по стандартната технология Complementary Metal-Oxide Semiconductor, която се използва в повечето масови електронни устройства, ще приемат и предават терахерцовите сигнали, за да съставят образа.

Терахерцовите сигнали могат да създават изображения чрез по-малко лещи, а това означава, че камерата ще е по-малка и евтина. Технологията може да намери практични приложения и да се използва за медицински цели. Има потенциал новият вид камери да замени рентгеновите лъчи. Откритието ще бъде полезно и при разпознаването на фалшиви банкноти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари