Това е MIX Fold: първият сгъваем смартфон на Xiaomi

7
1743

Компанията Xiaomi представи своя първи сгъваем смартфон с гъвкав екран. Това е MIX Fold и неговата конструкция на корпуса напомня на Samsung Galaxy Fold 2, екранът на който се сгъва навътре.

Ако този мобилен телефон бъде сгънат, отвън остава допълнителен 6,2-инчов AMOLED екран с резолюция 840х2520 точки и кадрова честота 90 Hz. Той може да бъде използван като пълноценен дисплей, а не само като малък екран за показване на уведомленията и времето. Шарнирният механизъм на устройството издържа над 200 хиляди цикъла на сгъване и разгъване, а компанията подчертава, че средният брой цикли на разгъване и сгъване е около един милион.

Основната матрица е с размер на диагонала 8,01 инча и работи с кадрова честота 120 Hz. Сгъваемият екран предлага 2К резолюция и може да изобразява 1,1 милиарда цвята. Поддържат се технологиите Dolby Vision и HDR10+, а яркостта е 600 кандела на квадратен метър. Плътността на изображението е 387 пиксела на инч а съотношението на страните е 4:3. Поддържа се режим, при който на двете половинки на този дисплей работи отделно приложение.

MIX Fold се базира на флагманската SoC Qualcomm Snapdragon 888, която се използва и в Mi 11, Mi 11i, 11 Pro и Ultra. Захранването се осъществява от акумулаторна батерия с капацитет 5020 mAh и 67 W бързо зареждане.

Резолюцията на главния оптичен сензор на основната камера е 108 МР. Всичките фотосензори се намират в един общ блок с правоъгълна форма и закръглени ъгли, който е поставен на едната от задните половини на телефона и има 30х цифров зум. Налични са и 13 МР оптичен сензор с широкоъгълна оптика и 8 МР телефото. За обработка на изображенията се използва фирмения процесор на компанията Surge C1.

Да отбележим, че в сгъваемия смартфон MIX Fold също се използва течната оптична леща на Xiaomi, която може динамично да променя своето фокусно разстояние и може да се използва както за телефото, така и за макро снимки. Принципът на действие на тази леща прилича на този на човешкото око – между две тънки набрани се намира специална течност, която под въздействието на електричеството може да променя своя ъгъл на изкривяване и по този начин се постига необходимия оптичен ефект.

 

Освен това, сгъваемият смартфон на Xiaomi предлага звукова система с цели четири говорителя Harman/Kardon и това е една от най-добрите звукови системи на пазара за смартфони. Новият смартфон предлага и десктоп режим на работа, при който интерфейсът се променя и прилича на стандартния интерфейс на операционните системи за лаптопи и компютри. В този режим устройството може да работи с няколко програми прозореца едновременно и дава възможност за гъвкава настройка на работното пространство.

Цени:

  • MIX Fold (12+256 GB) — 9999 юана ($1520)
  • MIX Fold (12+512 GB) — 10 999 юана ($1675)
  • MIX Fold (16+512 GB) — 12 999 юана ($1978)
1.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари